Peste patru MILIOANE de acte de stare civilă au fost DIGITALIZATE. Urmează încă nouă milioane
Prima etapă de digitalizare a fondului de arhivă al Serviciului Stare Civilă (SSC) s-a încheiat. Astfel, din iulie 2013 și până în prezent, peste patrru milioane de acte de stare civilă, emise înainte de anul 1944, au fost trecute pe suport electronic.
Astăzi, Serviciul Stare Civilă și Centrul de Guvernare Electronică (CGE) au lansat cea de-a doua etapă de digitalizare a fondului de arhivă, ceea ce presupune ca în următorii doi ani și jumătate să fie trecute pe suport electronic încă nouă milioane de acte de stare civilă din perioada 1945-2001.
„SSC va dispune de un fond arhivistic digitizat în totalitate, fapt ce va permite prestarea mai rapidă și calitativă a serviciilor publice, o gestionare mai eficientă şi sigură a datelor cu caracter personal, posibilitatea accesării istoricului documentelor. Astfel, serviciile Stării Civile vor deveni mai accesibile și mai aproape de cetățean”, a spus ministrul Justiției, Oleg Efrim.
Proiectul de digitizare a actelor de stare civilă a fost lansat în iulie 2013 de SSC, în colaborare cu CGE. Potrivit directorului SSC, Lucia Ciobanu, primele patru milioane de acte de stare civilă, din perioada 1911-1944, au fost digitalizate de o companie din Estonia.
„Digitalizarea actelor de stare civilă va simplifica activitatea instituției. Schimbul reciproc de informații privind actele de stare civilă între serviciile de stare civilă din țară va fi mult mai operativ și va duce la reducerea semnificativă a timpului pierdut pentru pregătirea și obținerea actelor. Am solicitat Comisiei Naționale pentru E-transformare digitizarea fondului arhivistic în întregime, ceea ce constituie încă 9 milioane de acte în următoarele 32 de luni”, a explicat Lucia Ciobanu.
Pe moment, arhiva SSC cuprinde peste 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start. „După digitalizarea actelor de stare civilă, cetăţenii vor putea, cu ajutorul semnăturii digitale sau al semnăturii mobile, să depună o cerere online din orice țară, să achite serviciile online şi să-şi ridice tot pachetul de acte solicitat din orice oficiu teritorial al SSC”, adăugat directorul CGE, Stela Mocan.
Tot astăzi, SSC, în comun cu CGE, a completat lista actelor care pot fi solicitate pe portalul servicii.gov.md cu încă 12 acte de stare civilă. Este vorba despre duplicatul certificatului de schimbare a numelui de familie sau prenumelui, duplicatul certificatului de adopţie, duplicatul certificatului de stabilire a paternităţii, extrasul de pe actul de schimbare a numelui de familie sau prenumelui, extrasul de pe actul de adopţie, extrasul de pe actul de stabilire a paternităţii, certificatul privind starea civilă, avizul privind afirmarea sau infirmarea schimbării numelui de familie sau prenumelui, extrasul multilingv de pe actul de naştere, extrasul multilingv de pe actul de căsătorie, extrasul multilingv de pe actul de deces, certificatul de capacitate matrimonială.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski