07:23:29 12.01.2025
Stiri

Peste 70 de eurodeputați cer Comisiei Europene să suspende Ungaria din spațiul Schengen pe fondul vizelor acordate cetățenilor ruși și bieloruși

Actualitate 05.08.2024 17:13 Vizualizări846 Autor: Ziarul National
Peste 70 de eurodeputați cer Comisiei Europene să suspende Ungaria din spațiul Schengen pe fondul vizelor acordate cetățenilor ruși și bieloruși X

Un grup de europarlamentari și de personalități europene se împotrivesc regimului de vize pe care Ungaria îl facilitează Rusiei, amplificându-se astfel reacția de la nivel european împotriva deciziei Ungariei de a reduce restricțiile privind vizele acordate cetățenilor ruși și bieloruși și care ar putea culmina cu suspendarea Ungariei din spațiul Schengen, informează Politico Europe în ediția sa Brussels Playbook.

Conform publicației de la Bruxelles, după ce comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a avertizat că UE va lua măsuri în cazul în care sistemul de vize este considerat un “risc”, un grup de deputați din Parlamentul European se bazează pe Comisia Europeană pentru a lua măsuri drastice împotriva Budapestei, inclusiv posibila suspendare a Ungariei din zona de liberă circulație Schengen.

„Facem apel la Comisia Europeană să ia măsuri urgente pentru a investiga decizia Ungariei, deoarece aceasta ar putea reprezenta o lacună și ar putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen și rolul său de spațiu sigur pentru cetățeni“, se arată într-o scrisoare inițiată de deputatul ceh Danuše Nerudová și de deputatul lituanian Petras Auštrevičius, și citată de Politico Europe, citat de Calea Europeană.

Scrisoarea arată că „în cazul în care guvernul ungar refuză să își schimbe politica, Comisia și toți reprezentanții UE ar trebui să pună sub semnul întrebării prezența ungară în spațiul Schengen prin introducerea de noi măsuri de protecție a cetățenilor europeni, inclusiv noi controale la frontierele ungare, dacă este necesar”.

De asemenea, în documentul citat este evocată și posibilitatea ca alte state UE să nu recunoască vizele ungare și să introducă controale la frontierele țării.

Până duminică seara, scrisoarea strânsese peste 70 de semnături, inclusiv foști prim-miniștri belgian și irlandez.

Ungaria, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a publicat la începutul lunii iulie detaliile unui nou sistem accelerat de vize pentru cetățenii din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, pentru a intra în Ungaria.

Măsura, una extrem de controversată și o mostră de afront politic la adresa partenerilor europeni, a apărut în continuarea unei sfidări de proporții a Budapestei și a premierului maghiar Viktor Orban, care s-a deplasat la Moscova și la Beijing în primele zile ale președinției ungare la Consiliul UE într-o așa numită “misiune de pace” care să pună capăt războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Acțiunile aventuriste ale premierului maghiar nu au rămas fără urmări, Comisia Europeană luând decizia de a boicota mai multe reuniuni ale președinției maghiare a Consiliului UE, în vreme ce Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe a dispus ca reuniunile informale de la finalul lunii august ale miniștrilor de externe și de apărare din cele 27 de state UE să se desfășoare la Bruxelles, și nu în țara ce asigură președinția Consiliului, în speță Ungaria, așa cum este tradiția.

În ceea ce privește regimul de vize pentru lucrătorii străini ruși și belaruși, Comisia Europeană a cerut Budapestei să furnizeze explicații, în timp ce liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European (PPE), Manfred Weber, a atenționat că noile norme ale Ungariei de a acorda vize rușilor și belarușilor ar putea ”crea breşe grave pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” ale Moscovei.

Comisia Europeană are competența de a suspenda statutul Schengen al unei țări, dar acest lucru ar crea un precedent. Grecia, de exemplu, a fost amenințată cu suspendarea statutului său în 2016 ca răspuns la criza migranților, dar nicio țară nu a fost suspendată de la introducerea sistemului de frontiere deschise în 1985. Cu toate acestea, unele țări au adoptat restricții temporare la frontiere ca răspuns la situații de urgență, cum ar fi pandemia Covid-19 sau presiunile exercitate de migrație.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md