Peste 30 de copii, infectați cu Salmonella, în timp ce frecventau o tabără de zi, iar mâncarea le era servită de o entitate care nu avea autorizație: Bacteria, depistată în tăieței și piept de pui


Peste 30 de copii care frecventau o tabără cu sejur de zi de la Centrul de agrement pentru copii, gestionat de fundația „Don Bosco”, s-au ales, la începutul lunii curente, cu toxiinfecție alimentară. Micuții erau alimentați inclusiv cu produse servite de SRL „La Pino Blic”, care nu avea autorizație sanitar-veterinară de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering.
Controalele efectuate de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.
Drept urmare, ambele entități și-au sistat temporar activitatea.
Potrivit ANSA, o parte din alimente era preparată în bucătăria proprie a taberei și o parte din bucatele -recepționată de la compania SRL „La Pino Blic”.
Printre încălcările notate de ANSA se numără neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate, lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi, nerespectarea recomandărilor privind regimului alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor, precum și lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor la blocul alimentar.
Totodată, produsele alimentare erau transportate cu un mijloc de transport neautorizat sanitar-veterinar, deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unității avea loc într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală, încrucișarea fluxului tehnologic nu era respectată, lipsea comisiade triere constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile, precum și fișele tehnologice de preparare a bucatelor etc.
„Apariția focarului de toxiinfecție este o cauză a iresponsabilității administrației fundației „Don Bosco”, cât și a unității de alimentație publică „La Pino Blic” SRL”, concluzionează ANSA.
Cele două entități au fost sancționate contravențional.













































































