Peste 30.000 de morți pentru culori! Masacrul suporterilor fanatici, cel mai sângeros eveniment sportiv. Au ars de vii în spitale, au fost spintecați și spânzurați
15-18 ianuarie. Totul se întâmpla pe vremea împăratului Iustinian (527-565). 30.000 de oameni pier într-o confruntare de orgolii. Arși de vii, spintecați de săbii sau spânzurați. Un imperiu pătat cu sânge. Sânge de suporteri.
Nu, nu era vorba despre fotbal, atunci. Autorii actelor de vandalism şi ai crimelor erau suporterii unor echipe care concurau în cadrul curselor de care.
Evenimentele sângeroase au intrat în istorie sub numele de „Revolta Nika”, prima răscoală a unor suporteri care au schimbat cursul istoriei acelor timpuri.
1
După căderea Imperiului Roman de Apus, cursele de cai îi împărțeau pe împătimiți în două tabere, Verzi și Albaștri, susţinute de suporteri gata să se încaiere de la orice nemulțumire, asemenea celor din zilele noastre. Însă, de multe ori, violența cu care acționau era net superioară.
Până şi împăratul Iustinian a fost cuprins de febra curselor de cai, fiind un suporter înfocat al echipei Albaştrilor. Astfel, aceștia ajunseseră să comită acte de vandalism, știind că beneficiază de protecție.
Într-o încăierare, mai mulți suporteri au fost capturați de gărzile imperiale și condamnați la moarte prin spânzurare. Doi dintre acuzaţi, un Albastru şi un Verde, au reuşit să evadeze din temniţe şi s-au ascuns într-o biserică.
2
Pe 13 ianuarie, anul 532, împăratul Iustinian organiza o cursă de care. Tot atunci, îi graţia pe cei doi fugari. Însă galeriile celor două grupări au susţinut înflăcărate că suporterii erau oricum nevinovaţi. Astfel au creat o alianță.
Au uitat de rivalitatea istorică și, în ziua întrecerii, au luat cu asalt palatul imperial, scandând „Nika!”, exclamaţie care însemna „Victorie!” sau „Am învins!”.
Au ars aproape un sfert din oraș, cu tot cu spitale și pacienții încă internați, biserici, o parte a Palatului Sacru, administrații și azile.
3
Pentru a pune capăt revoltei, armata a intervenit și a ucis peste 30.000 de oameni, aproximativ 10% din populaţia oraşului la acea dată, după estimările istoricilor.
„Revolta Nika” marchează sfârşitul unei ere în care grupările sportive din circuri şi amfiteatre deţineau o putere considerabilă, la nivel social. În doar câţiva ani, rivalitatea dintre Verzi şi Albaştri a devenit istorie.
Sursa: a1.ro
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român