Peste 3 000 de fermieri din R. Moldova vor primi suport financiar din partea statului pentru a evita falimentul. „Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă”
Guvernul R. Moldova a aprobat astăzi procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022, pentru a evita insolvabilitatea acestora și a oferi mai multă predictibilitate pentru asigurarea securității alimentare. Decizia a fost luată în timp ce mai mulți fermieri protestau în fața Executivului și solicitau îndeplinirea revendicărilor formulate încă acum două luni.
Potrivit vicepremierului Vasile Bolea, ajutorul financiar va fi acordat fermierilor care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă - grâu și orz, ovăz și triticale, produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale.
„Acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3 000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1 500 ha. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice. Calcularea și acordarea ajutorului în termeni restrânși va facilita și va amplifica acțiunile fermierilor, asigurând continuitate lanțului alimentar”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.
Ajutorul urmează să fie calculat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în baza cererilor depuse. Modul de calculare a ajutorului se va efectua după identificarea suprafețelor eligibile per solicitant și a coeficientului de categorie, în funcție de suprafețele gestionate.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale