Peste 200 dintre asistenții personali demiși de Primăria Chișinău au depus cereri pentru a se angaja la serviciul de alternativă creat recent de Guvern
Peste 200 dintre asistenții personali, care îngrijesc persoane cu dizabilități și au fost demiși, de la începutul anului curent, de Primăria Chișinău, au depus cereri pentru a se angaja în cadrul Serviciului social asistență personală de la Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă (AGSSSÎ).
Serviciul își va începe activitatea din luna mai curent, fiind soluția găsită de Guvern, prin intermediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), pentru a nu lăsa persoanele cu dizabilități din capitală fără ajutorul care le este vital.
„Asistenții personali, cărora le-au fost încetate raporturile de muncă, vor fi angajați în cadrul serviciului prestat de AGSSSÎ și își vor putea relua activitatea în mod normal. Asistenții personali demiși, cu setul de documente necesar, se pot apropia la MMPS pentru a depune dosarul de angajare”, anunță autoritățile.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale mai informează că oferă, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și a donatorilor, a doua lună consecutiv o plată compensatorie pentru asistenții personali „demiși ilegali de către Primăria municipiului Chișinău sau cărora le-au fost modificate raporturile de muncă prin diminuarea normei de muncă”.
„Asistenții personali, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale Primăriei mun. Chișinău, beneficiază de un ajutor bănesc și pentru luna aprilie, în funcție de proporția în care a fost diminuată norma de muncă sau dacă au fost încetate total raporturile de muncă. Majoritatea asistenților personali – 817 persoane – și-au ridicat deja plata compensatorie. Plățile sunt realizate fără necesitatea unei solicitări sau depunerii unor cereri, dar cu efectuarea unor evaluări suplimentare, pentru a stabili în ce măsură a fost afectat fiecare asistent personal, și pot fi ridicate la Oficiile „Poșta Moldovei”. Asistenții personali sunt anunțați printr-un SMS despre disponibilitatea de ridicare a plății. Din momentul recepționării mesajului, asistenții vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a ridica plata de la orice oficiu poștal”, informează MMPS.
Reamintim, că din luna ianuarie curent, subdiviziunile responsabile din cadrul Primăriei Chișinău au operat „modificări ilegale”, în opinia autorităților centrale, la contractele de muncă, au demis sau au diminuat norma de muncă a peste 1 200 de asistenți personali din capitală.
Primarul Ion Ceban a solicitat autorităților centrale să-și asume aceste cheltuieli, cerând, totodată, mai mulți bani de la bugetul de stat pentru bugetul municipal. De cealaltă parte, guvernarea l-a acuzat pe Ion Ceban că ar fi băgat Primăria Chișinău în datorii, contractând credite de la bănci înaintea campaniei electorale din anul trecut, iar acum taie din cheltuielile destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități pentru a plăti dobânzile.
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Pensiuni, spații pentru camping și parcare, în Rezervația „Pădurea Domnească”
Turism la zidul unde au murit dictatorii. Unitatea militară unde au fost executaţi soţii Ceauşescu a fost transformată în muzeu