Peste 150 de persoane, CONDAMNATE deja în Rusia după participarea la acțiuni de comemorare a lui Aleksei Navalnîi: Ce se cunoaște despre moartea opozantului rus
Instanțele rusești au condamnat în ultimele zile peste 150 de persoane la pedepse scurte cu închisoarea, în urma manifestațiilor pașnice organizate spontan în memoria opozantului rus Aleksei Navalnîi, mort în detenție, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times și AFP, citată de Agerpres.
Potrivit anunțurilor oficiale ale instanțelor, 154 de persoane au primit condamnări la până la 14 zile de închisoare numai la Sankt Petersburg pe motiv că au încălcat legislaţia referitoare la demonstraţii.
Condamnări similare au fost pronunțate și în alte orașe din Rusia, au relatat presa independentă și grupurile pentru drepturile omului.
Conform celor mai recente date publicate de proiectul pentru drepturile omului OVD-Info, cel puțin 387 de persoane au fost reținute în 39 de orașe din întreaga țară între 16 și 18 februarie, în timpul manifestațiilor în memoria lui Navalnîi.
Încă din ziua în care a fost anunțat decesul principalului opozant al lui Vladimir Putin, oamenii au început să depună flori și să aprindă lumânări la diferite monumente comemorative ale victimelor represiunilor din epoca stalinistă.
Polițiști și oameni în civil au patrulat în zeci de orașe unde rușii au participat la acțiuni prin care l-au comemorat pe Aleksei Navalnîi.
De asemenea, au apărut imagini și relatări despre persoane care, în timpul nopții, au îndepărtat semnele comemorative.
Pe un pod de lângă Kremlin, unde, în 2015, a fost ucis Boris Nemţov, alt opozant al lui Vladimir Putin, bărbați cu glugă au fost văzuți în timp ce puneau în saci pentru gunoi florile depuse în memoria lui Aleksei Navalnîi.
Demonstrațiile anti-Kremlin sau manifestările publice de opoziție față de regim sunt ilegale în Rusia, în baza unor reguli stricte și a unor legi împotriva mitingurilor neaprobate. Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit vineri, într-un penitenciar cu regim special din apropiere de Cercul Arctic.
El era închis din 2021 și ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin. În ultimele zile, mama opozantului rus a încercat să recupereze trupul acestuia, dar a fost trimisă de la o instituție la alta, fără să obțină vreo informație clară.
Cronologia ultimelor ore din viața lui Navalnîi
Moartea lui Navalnîi într-o închisoare izolată din Arctica rămâne învăluită în mister, scrie duminică, 18 februarie, publicația rusă independentă The Moscow Times. Autoritățile ruse nu au anunțat până acum cauza oficială a decesului politicianului de opoziție și nici nu au acordat familiei acestuia acces la cadavru.
Pentru a ajuta la elucidarea circumstanțelor morții lui Navalnîi, The Moscow Times a reconstituit cronologia ultimelor zile și ore ale opozantului rus. Iată ce se știe pe baza relatărilor disponibile în presă și a declarațiilor făcute de autoritățile ruse.
14 februarie
În timp ce Navalnîi era plasat în izolare pentru a 27-a oară, echipa lui a publicat o postare pe Instagram dedicată soției opozantului, Iulia Navalnaya, de Ziua Îndrăgostiților (Valentine’s Day). Aceasta avea să fie ultima sa postare pe rețelele de socializare.
„Iubito, tot ceea ce avem este ca în acel cântec: orașe, lumini de pistă de aeroport, viscol albastru și mii de kilometri între noi. Dar în fiecare secundă simt că ești lângă mine și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Navalnîi, făcând referire la cântecul de succes „Nadejda” („Speranța”) din perioada sovietică al vedetei pop poloneze Anna German.
Între timp, un grup de angajați ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) și ai Direcției L din cadrul Serviciului Federal de Penitenciare, care are legături cu FSB-ul, a sosit la colonia penitenciară IK-3, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa cu închisoarea, potrivit informațiilor obținute de importantul ONG care militează pentru apărarea drepturile deținuților Gulagu.net, citează Libertatea.
Potrivit ONG-ului, angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere secretă și sistemele de supraveghere video ale unității.
„Există un motiv să credem că «microfoanele» și camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Aleksei Navalnîi pe 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a afirmat Gulagu.net.
15 februarie
Ora 10:00: Navalny a apărut prin videoconferință la o audiere care a avut loc la un tribunal regional din orașul Vladimir, din centrul Rusiei.
„S-a simțit bine, nu a exprimat nicio plângere cu privire la starea lui de sănătate, a participat activ (la audiere), a prezentat argumente în apărarea poziției lui”, a transmis serviciul de presă al tribunalului, pentru postul de televiziune rus RBC. În înregistrările video de la audiere care au circulat online, Navalnîi părea să fie bine dispus.
„Onorată instanță, vă voi trimite numărul contului meu personal pentru ca dumneavoastră să vă folosiți salariul uriaș de judecător federal pentru a-mi «umple» contul personal, pentru că nu mai am bani”, a glumit Navalnîi, după ce audierea s-a încheiat.
Ora 18:00: Verificarea de rutină de seară a deținuților a fost accelerată, potrivit unui deținut care a vorbit cu Novaia Gazeta Europa sub rezerva anonimatului.
„Apoi am fost închiși în barăci, am fost avertizați că nu va exista nicio mișcare între barăci, iar securitatea a fost întărită – astfel încât nici măcar nu puteai să îți scoți nasul afară”, a spus deținutul, citat de Novaia Gazeta.
„Seara târziu și noaptea, s-au auzit de trei ori niște mașini care intrau în incinta coloniei, dar nu se putea vedea ce fel de mașini erau acestea prin fereastră”, a adăugat deținutul.
16 februarie
Înainte de ora 8:00: Gardienii închisorii au efectuat o percheziție amănunțită a tuturor deținuților încă de la primele ore ale zilei și au confiscat telefoane mobile, cărți de joc și fierbătoare de apă portabile, potrivit sursei Novaia Gazeta.
Ora 8:00: Un deținut intervievat de Novaia Gazeta susține că toată lumea din închisoare a aflat de moartea lui Navalnîi în acel moment.
„Cred că Navalny a murit mult mai devreme decât ora care a fost anunțată. Cel mai probabil, noaptea trecută”, a declarat deținutul. „Altfel, de ce a fost nevoie să ne închidă bine în barăci și să organizeze o percheziție dimineața?”, a continuat el.
În jurul orei 10:30: Potrivit afirmațiilor făcute de autoritățile penitenciare, Navalnîi ar fi ieșit la o plimbare de aproximativ o oră. El s-a prăbușit imediat după ce s-a întors de la plimbare.
Cu toate acestea, Navalnîi a precizat, într-o scrisoare anterioară din închisoare, că deținuților de la IK-3 plasați în izolare li se permitea să se plimbe la ora 6:30 dimineața.
În jurul orei 11:45: După ce Navalnîi s-a prăbușit, o ambulanță a sosit la IK-3 pentru a „duce la bun sfârșit măsurile de resuscitare pe care medicii coloniei i le aplicaseră deja” lui Navalnîi, potrivit agenției de stat Interfax.
Ora 12:17: Aceasta este ora exactă a decesului lui Navalnîi, așa cum apare în anunțul oficial de deces al închisorii, transmis mamei acestuia.
Ora 14:19: Serviciul penitenciar al districtului autonom Iamalia-Neneția a publicat un comunicat de presă în care anunță decesul lui Navalnîi.
Ora 14:20: Agențiile de știri de stat au anunțat moartea lui Navalnîi. Ora 14:21: Radiodifuzorul Russia Today (RT), finanțat de Kremlin, a relatat, citând o sursă anonimă, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.
Ora 14:30: Kremlinul și mass-media de stat au publicat o înregistrare video cu purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, care a declarat că nu știe nimic despre cauzele morții lui Navalnîi și că a aflat el însuși vestea „de la Moscova”. Peskov a confirmat că președintele Vladimir Putin a fost informat de moartea lui Navalnîi.
Seara (ora exactă nu se știe): Corpul lui Navalnîi este dus la Labytnangi, cel mai apropiat oraș de colonia penală IK-3, înainte de a fi transferat mai departe la un spital din capitala regiunii Salekhard, potrivit unui articol al Novaia Gazeta Europa publicat duminică.
Un lucrător de pe ambulanța din Salekhard a declarat pentru Novaia Gazeta Europa, sub protecția anonimatului, că pe trupul lui Navalnîi puteau fi observate vânătăi rezultate în urma unor crize.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski