13:20:03 10.10.2024
Stiri

Peste 11 500 de operații de cataractă, în 2024, acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: CNAM finanțează și tratamentul glaucomului

Actualitate 10.10.2024 10:49 Vizualizări218 Autor: Ziarul National
Peste 11 500 de operații de cataractă, în 2024, acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: CNAM finanțează și tratamentul glaucomului
Poză simbol


Peste 8 000 de persoane din R. Moldova au beneficiat, în perioada ianuarie - august curent, de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Națională pentru Asigurări Medicale (CNAM).

Aceste intervenții au costat circa 102 milioane de lei.

În total, CNAM a contractat pentru anul curent 11 500 de operații de cataractă, mai multe decât în 2023, când au fost efectuate peste 9 000 de astfel de intervenții.

De asemenea, pentru tratamentul glaucomului, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală sunt compensate opt denumiri comune internaționale de medicamente: timololum, travoprostum, brimonidinum+timololum, pilocarpinum, brinzolamidum, dorzolamidum, travoprostum+timololum, timololum+latanoprostum. În primele nouă luni ale anului curent, persoanele cu glaucom au beneficiat de preparate compensate în valoare de peste 16 milioane de lei.

Menționăm că, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, este marcată Ziua Mondială a Vederii, iar tema din acest an este „Copii, iubiți-vă ochii”, cu scopul de a atrage o atenție specială asupra sănătății oculare a copiilor.

„Cercetările arată că reducerea timpului petrecut în fața ecranelor îi protejează pe copii de dezvoltarea miopiei, ceea ce înseamnă că părinții, îngrijitorii și educatorii au un rol important în protejarea vederii generațiilor viitoare. Verificările regulate ale vederii pot ajuta la identificarea problemelor într-un stadiu incipient. Restabilirea vederii unei persoane cu o pereche de ochelari sau cu ajutorul operației de cataractă este printre cele mai cu impact intervenții de sănătate asupra sporirii calității vieții unei persoane”, precizează CNAM.

De asemenea, specialiștii recomandă un control oftalmologic regulat; cunoașterea istoricului bolilor oculare în familie; purtarea ochelarilor de protecție UV, inclusiv în timpul activităților cu factor de risc; odihna periodică a ochilor - la fiecare 20 de minute se recomandă ridicarea privirii de la calculator sau de la documente și examinarea orizontului timp de 20 de secunde; respectarea modului sănătos de viață – controlul greutății corporale, al tensiunii arteriale și glicemiei, precum și o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive esențiale și vitamine; renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md