Peste 100 de ani // Pasiunea INEDITĂ a unei primărițe din R. Moldova
Primarul din satul Selemet, raionul Cimișlia, colecționează prosoape și ii. Cel mai vechi prosop are peste o sută de ani, iar ia – peste 80 de ani
Are în colecție peste 40 de prosoape și opt ii. Cea mai veche ie are peste 80 de ani, iar cel mai vechi prosop – peste o sută de ani și a fost adus din România. Toate sunt diferite și unice în felul lor. Ori de câte ori are posibilitate, primărița satului Selemet din raionul Cimișlia, Tatiana Badan, le etalează. Dânsa a fost și inițiatoarea Festivalului „iProsop”, dedicat tradiției locale a prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii naționale.
Basarabia-Siberia-România-Selemet
„Sunt „bolnavă” de folclor și tradițiile noastre și-mi doresc ca toți cetățenii să valorifice patrimoniul nostru cultural”, susține Tatiana Badan.
A început să colecționeze prosoape și ii după ce i-a murit mama. Ultima achiziție – două prosoape, care au peste o sută de ani, au fost cumpărate de la un preot din România, care a fost anterior deportat în Siberia.
„Aceste prosoape au fost țesute la noi în sat, după care au fost duse în Siberia, apoi în România, ca în final să ajungă tot de unde au pornit. Au o valoare istorică și spirituală fără preț. Fără preț sunt și iile pe care le dețin în colecție. Cea mai veche are peste 80 de ani și la fel a fost confecționată la noi în sat. Pe ea sunt ornamentate niște ozoare specifice satului. Mai mult, după acest ozor am confecționat și costumele naționale pentru membrii Ansamblului „Mărunțica” din localitate”, ne mărturisește primărița colecționară de ii și prosoape.
Cu ia la nuntă
Cu ia nu doar în gând, dar și purtată. Primărița susține că, de fiecare dată când merge la vreo sărbătoare națională sau de familie, îmbracă ia.
„Uite, în curând voi avea o nuntă și cu siguranță voi îmbrăca una din iile mele, pentru că nu le țin doar pe umeraș și le prezint la expoziții, dar și le îmbrac, le arăt lumii”, ne spune Tatiana Badan.
„Prin prosop să unim țara”
În anul 2014, în Selemet a fost lansat un nou festival, unic în republică - „iProsop”. Și în acest an, colecția Tatianei Badan, alături de ale altor peste 50 de meșteri populari, va înfrumuseța standurile expoziționale.
Printre organizatorii acestui festival, care în acest an va avea loc pe data de 31 mai, se numără chiar primărița. „Prin acest festival vrem să scoatem în evidență artizanatul și prosopul, care ne leagă pe toate etapele vieții – de la naștere până la moarte. Prin prosop să unim țara. Acest eveniment este gândit să scoată în evidență tradiția de a țese prosoape, promovarea prosopului național și, nu în ultimul rând, internaționalizarea vânzării acestuia”, adaugă primărița, pasionată de prosoape și ii.
Le îmbină cu ușurință pe toate
Chiar dacă îi este greu să fie și primăriță, deja al treilea mandat, și mamă, și soție, Tatiana Badan nu se plânge. „Recunosc, prea puțin timp acord familiei, dar copiii și soțul mă înțeleg și mă susțin în ceea ce fac. În plus, și fetița mea este implicată ca voluntar în mai multe proiecte. Nu poți să ai o mamă care vorbește mai mult de prosoape și ii, de cultură, de tradiții și să nu-ți placă ele și ție”, ne spune zâmbind primărița de la Selemet.
„În cadrul acestui festival, oaspeții vor avea ocazia nu doar să aprecieze colecții de prosoape, dar și să le procure și să vadă procesul de țesere manuală, pentru că vor fi organizate masterclass-uri. Meșterițele vor răspunde la întrebări, iar copiii vor putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional. Evident, vor fi concursuri și experți care vor comenta și aprecia aceste exponate. Ambiția noastră este nu doar crearea expozițiilor de prosoape, ci și internaționalizarea prosopului nostru, comercializarea online în toate colțurile lumii a prosopului autentic moldovenesc”, conchide Tatiana Badan.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania