Perspectiva aderării R. Moldova la UE până în 2030: Un drum realist, dar plin de provocări reformatoare


Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, consideră că un nou val de extindere până în 2030 este o „perspectivă foarte realistă”. Ea a menționat aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Albaniei și Muntenegrului. Cu toate acestea, demnitarul european subliniază că progresele sunt condiționate de meritul și angajamentul țărilor candidate, care trebuie să realizeze reformele necesare.
Kos a declarat că speră ca Republica Moldova și Ucraina să înceapă prima etapă a negocierilor în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, care se va încheia până la sfârșitul lunii iunie 2025. Ea este optimistă că se va găsi o soluție la veto-ul Ungariei privind aderarea Kievului, care se datorează tratamentului aplicat minorității maghiare din Ucraina.
Chiar dacă Ucraina și Republica Moldova fac progrese rapide către aderarea la UE, țările din Balcanii de Vest așteaptă de mulți ani. Macedonia de Nord a fost un pionier al integrării europene dintre statele din fosta Iugoslavie. Totuși, din cauza problemelor interne și a blocajelor din partea statelor membre vecine, procesul este încă incipient. Guvernul macedonean solicită garanții că nu vor mai exista blocaje din cauza problemelor bilaterale, dar Kos nu a oferit astfel de garanții.
În schimb, Kos a subliniat că negocierile cu Muntenegru ar putea fi încheiate până la sfârșitul anului 2026, iar Albania speră să finalizeze negocierile până în 2027. UE își menține, de asemenea, angajamentul față de Bosnia și Herțegovina. Totuși, blocajele politice interne suscitând îngrijorarea oficialilor UE. „Voi fi probabil cea mai fericită persoană din lume când vom putea începe negocierile cu Bosnia. Ei chiar merită acest lucru, oamenii din Bosnia merită acest lucru”, a spus Kos, subliniind că este esențial ca autoritățile locale să își asume responsabilitatea.
Kos a făcut un apel noului guvern al Serbiei - care urmează să fie confirmat - să fie „pro-european și pro-reformă” pentru a avansa procesul de aderare. Ea a anunțat că intenționează să viziteze Belgradul la sfârșitul lunii aprilie.
Aderarea la UE rămâne „bazată pe merit” Întrebată despre asigurarea unei abordări echilibrate între politica de extindere către Balcanii de Vest și către Ucraina și Republica Moldova, reprezentanta Comisiei a explicat că totul depinde de un proces „bazat pe merit”. Nicio țară nu va fi lăsată în urmă. „Ne-am angajat ferm să le aducem în Uniunea Europeană. Dar, desigur, vom avea în vedere meritul”. Fiecare etapă a procesului de extindere necesită consensul tuturor statelor membre, și pentru fiecare țară candidată sunt necesare 150 de decizii unanime.
Potrivit lui Kos, în acest moment, 14 state membre susțin eliminarea consensului în favoarea deciziilor cu majoritate calificată, dar și această schimbare necesită consens deplin. „Vom vedea dacă ar putea fi mai multe în curând”, a încheiat comisarul.











































































