Persoanele care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2 100 de lei
Persoanele care refuză să prezinte date individuale în scopuri statistice, în cadrul Recensământului populații și al locuințelor, care a demarat pe 8 aprilie, riscă o amendă în mărime de până la 2 100 de lei, conform articolului 330 din Codul Contravențional. Procesul-verbal va fi întocmit de un reprezentant al Biroului Național de Statistică în baza unui raport prezentat de recenzor.
Potrivit lui Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică, fiecare persoana va primi până la cinci înștiințări despre obligația de a oferi informații în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024.
„Prima va fi pliantul cu informarea despre recensământ. În urma celei de-a doua încercări i se va lăsa o înștiințare. După care va mai urma încă una. Dacă persoana evită contactul, i se va lasă o înștiințare în care se anunță că în cazul dacă nu-și va onora obligațiunile, persoana este pasibilă de aplicarea prevederilor Codului Contravențional. Doar după parcurgerea acestor pași va fi lansată procedura de întocmire a procesului verbal de sancționare cu amendă”, a menționat Oleg Cara ieri-seară, în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV.
Recensământul populației și locuințelor va dura până pe 7 iulie.
CITIȚI și DOC // Cum vor arăta și ce întrebări vor conține chestionarele de la Recensământul populației și al locuințelor, care va demara pe 8 aprilie: Persoanele vor fi recenzate acolo unde locuiesc de facto, nu la domiciliul înscris în acte
Recenzorii implicați în procesul de colectare a datelor vor vizita locuințele pentru a adresa întrebări din chestionarul de recensământ, înregistrând răspunsurile pe tabletă. Aceștia vor prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a referendumului, inclusiv vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.
În cadrul exercițiului, vor fi colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie - anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația etc., dar și date despre locuință, cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței etc.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski