FOTO // 600.000 de turiști vizitează anual Perla Mării Baltice
Cine ar crede la o primă vedere, că într-una dintre mările nordice ale Europei există o insulă cu soare strălucitor, plaje aproape tropicale şi un cadru cultural şi istoric perfect prezervat? Cu toate acestea, undeva între coastele maritime ale Poloniei şi Suediei, chiar la vest de Insula Etholmene, găsim Insula Bornholm, care aparţine în prezent Danemarcei. Lumina de-a dreptul esxtraordinară a soarelui de aici, alături de plajele nesfârşite alcătuite din nisip alb şi fin, au atras în trecut, potrivit travel.descopera.ro, zeci de generaţii de artişti aflaţi în căutarea inspiraţiei. Astăzi, insula se află între cele mai căutate şi exclusiviste destinaţii turistice ale Danemarcei.
De la vikingi, la nazişti
Cu adevărat perlă din Marea Baltică, Insula Bornholm este de fapt cea mai preţioasă perlă din coroana regatului Danemarcei. Insula are plaje cu nisip fin în partea sa de sud, şi este renumită peste tot în lume pentru soarele aproape mediteranean care străluceşte aici cumva atipic pentru un petic de pământ exilat atât de mult spre nord. Pădurile sale lasă o impresie de sălbăticie neatinsă pe care nu o vei avea nicăieri în altă parte pe tot teritoriul danez.
Insula a devenit astfel un loc favorit de vacanţă în special pentru turiştii scandinavi, germani sau polonezi. Geografic vorbind, insula este situată în Marea Baltică, la doar 37 kilometri distanţă de Suedia, fiind mai apropiată de această ţară şi de Polonia şi Germania decât de Danemarca căreia îi aparţine. Are o suprafaţă de 588 kilometri pătraţi şi are peste 158 kilometri suprafaţă costieră. În prezent, Bornholm este tot mai renumită pentru natura sa frumoasă, meşteşugurile artistice locale şi exportul de heringi afumaţi.
Insula are o istorie îndelungată în care s-a remarcat ca un centru militar şi politic al Balticii. Numeroasele descoperiri arheologice din şantierele de profil din sudul insulei indică faptul că Bornholm a fost un important centru comercial pentru vikingi. Cum regatele polone, germane şi suedeze erau la circa 100 km distanţă de insulă, regii Danemarcei, arhiepiscopii din Lund şi oraşul cetate Lubeck s-au luptat mult timp pentru cucerirea ei.
Cum în trecut, catolicii care posteau aveau dezlegare doar la peşte iar apele din jurul insulei erau pline de bancuri de heringi, încâ din secolul 13, exportul de heringi era principala sursă de venit a locuitorilor de aici. După ravagiile făcute de ciumă în sec. XIV şi luptele dese pentru controlul insulei, coroana daneză a intrat în anul 1658 în posesia ei. Insula a rămas sub juristicţia Danemarcei până în preajma celui de-al doilea Război Mondial când a fost ocupată de nazişti. Insula a revenit Danemarcei, iar de atunci este unul dintre cele mai importante avanposturi şi baze militare NATO în Marea Baltică.
Turism printre căsuţe pescăreşti, păduri, plaje şi oraşe medievale
Pe insulă se poate ajunge uşor cu ajutorul feriboturilor, avioanelor sau navelor particulare. Între cele mai importante obiective demne de vizitat de pe insulă se numără pădurea Almindingen, a treia, pădure ca mărime de pe tot teritoriul danez, fiind şi cea mai sălbatică pădure a regatului. Oraşul Svaneke este foarte bine păstrat şi este de asemenea punctul care are cele mai multe zile însorite din întreaga Europă nordică.
Celebru drept unul dintre cele mai cochete şi frumoase oraşe daneze, Svaneke găzduieşte şi multe galerii de artă. Piaţa sa centrală este plină, aici au loc piese de teatru şi concerte muzicale. Oraşul este celebru şi pentru calitatea ridicată a dulciurilor care se prepară aici, de la ciocolată, caramele la specialităţi locale de plăcinte şi prăjituri. Aici se mai află un magazin de îngheţată organică, faimos în lumea întreagă. Joboland este un alt punct de atracţie majoră, deoarece este un parc de distracţii situat la marginea oraşului Svaneke.
Nu departe de acest obiectiv se întind plajele Dueodde, care în concepţia multor experţi deţin unele dintre cele mai strălucitoare şi fine nisipuri din întreaga lume. Oraşul Gudhem, tradus direct drept „Casa lui Dumnezeu” este de asemenea faimos pentru răsăriturile de soare de aici, de un pitoresc neasemuit. Colinele blânde care îl înconjoară, precum şi micul său port pescăresc sunt îndrăgite instantaneu de către toţi turiştii care vin aici pentru prima oară.
Merită vizitat şi centrul istoric al orăşelului Ronne, şi o escapadă în sălbăticia naturii din Slotslyngen pare o călătorie în timpurile în care aici stăpâneau vikingii cei cutezători şi neînduplecaţi. Amatorii de artă şi frumos pot vizita superbul Bornholms Kunstmuseum, unde pot admira pe îndelete cea mai mare colecţie de artă de pe insulă. Muzeul în sine este un obiectiv turistic căutat, fie numai pentru arhitectura sa de-a dreptul fabuloasă, alături de locaţia sa de lângă malul mării. Autorităţile daneze au reconstruit şi adaptat nevoilor turiştilor partea medievală a insulei, astfel încât aceştia pot admira toate vestigiile istorice în timp ce se află la shopping.
În rest, insula oferă absolut orice fel de distracţie, relaxare sau mijloc de petrecere a timpului pe perioada vacanţei: plajă, drumeţii, vizite prin oraşe, partide de înot pe timpul verii, surfing, sailing, pescuit şi campare sub cerul liber. Între lunile iulie-august, fluxul de turişti din ţările nordice, Polonia şi Germania este maxim, iar anual aici sosesc peste 600.000 de turişti.
Insula are capacităţi de cazare suficiente şi în condiţii mai mult decât decente. Trebuie reţinut doar că Insula Bronholm este cam sezonieră din punct devedere al activităţilor artistice şi culturale, astfel încât liniştea se aşterne aici din luna octombrie până în aprilie. Fapt care nu opreşte un număr de şapte din zece turişti care au venit aici, să revină nerăbdători în anul următor.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md