Pericolul precipitațiilor abundente a trecut și vremea revine la normalitate: Cantitatea de precipitații acumulată în ultimele zile în R. Moldova echivalează cu cantitatea care cade într-un sezon întreg de primăvară într-un an obișnuit


Pericolul precipitațiilor abundente a trecut, iar în următoarele ore sunt preconizate izolat ploi de scurtă durată și vremea revine la normalitate, i-au raportat luni angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu.
Demnitarul a vizitat instituția în contextul ploilor abundente din ultimele trei zile, care au provocat inundații în mai multe regiuni. Cele mai afectate au fost raioanele Leova, Cantemir, Nisporeni, Strășeni, precum și municipiul Chișinău.
Potrivit datelor SHS, cantitatea de precipitații acumulată în ultimele zile echivalează cu cantitatea care cade într-un sezon întreg de primăvară într-un an obișnuit. Ultimele astfel de volume de precipitații au fost înregistrate în anii 1966, 2001 și 2013.
CITIȚI și INUNDAȚII, ACTUALIZARE // Situație critică în mai multe raioane din R. Moldova: Digurile a două iazuri din Leova au cedat, iar autoritățile întreprind măsuri pentru a evita consecințe similare în alte șapte localități
Ministrul Lazarencu a punctat că autoritățile promovează politici pentru a crește reziliența R. Moldova în fața schimbărilor climatice, fiind deja elaborată strategia națională de reducere a riscurilor de dezastre, care urmează a fi aprobată de Guvern. De asemenea, îÎn colaborare cu partenerii de dezvoltare, se lucrează la implementarea unui sistem de alertă meteo extremă, similar cu RoAlert din România, care va avertiza cetățenii în timp real despre pericolele iminente.
„Odată cu implementarea Legii privind schimbările climatice, primăriile vor fi obligate să elaboreze planuri de adaptare la noile condiții climatice și să gestioneze riscurile de dezastre. De asemenea, Ministerul Mediului desfășoară Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, având ca obiectiv împădurirea a 145 000 de hectare în următorii 10 ani, pentru a reduce astfel de fenomene extreme”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.









































































