Pericol de PRĂBUȘIRE pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la șocul inițial al sancțiunilor occidentale.
Dar, cu toate astea, regimul lui Putin este unul fragil și în pericol de prăbușire, apreciază analiștii. Condusă de capriciile și iluziile lui Putin, Moscova este susceptibilă să comită gafe, iar comenzile sale și-au pierdut ceva esențial: controlul asupra lor, ceea ce denotă că este în pragul colapsului.
La fel ca cel sovietic care l-a precedat, sistemul lui Putin este întotdeauna în pragul colapsului. Rusia lui Putin este vulnerabilă, iar fragilitățile sale sunt ascunse la vedere. Acum, mai mult ca niciodată, Kremlinul ia decizii într-un mod personalizat și arbitrar, fără controlul calității de bază, potrivit Foreign Affairs.
De când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, elita politică rusă a devenit mai flexibilă în punerea în aplicare a ordinelor lui Putin și mai obsedată în a-și satisface viziunea sa paranoică asupra lumii.
Costurile acestor deficiențe structurale sunt în creștere. Dar chiar și un atac terorist îngrozitor al Statului Islamic (ISIS-K) la o sală de concert de la periferia Moscovei, pe 22 martie, cu uciderea a 145 de civili, nu a reușit să determine conducerea rusă să-și reconsidere prioritățile.
Regimul lui Putin, un sistem extrem de personalizat condus de un autocrat în vârstă, este mai fragil decât pare. Condusă de capriciile și iluziile lui Putin, Moscova este susceptibilă să comită gafe auto-înfrângere. Statul rus implementează efectiv comenzile de sus, dar nu are control asupra calității acelor comenzi. Din acest motiv, riscă permanent să se prăbușească peste noapte, așa cum a făcut predecesorul său sovietic în urmă cu trei decenii.
Istoricul de la Universitatea Princeton, Stephen Kotkin a remarcat odată că Occidentul nu a reușit să prevadă prăbușirea Uniunii Sovietice, deoarece țara pur și simplu nu se prăbușește. Nu au existat tendințe pe termen lung care să facă inevitabilă despărțirea sovietică. Mai degrabă, un stat relativ stabil a fost răsturnat de o serie de decizii luate la vârf și implementate necritic de un sistem lipsit de controale și echilibru.
Deși comparația poate părea la început improbabilă, situația lui Putin de astăzi seamănă în anumite privințe cu cea cu care s-a confruntat liderul sovietic Mihail Gorbaciov în ultimii ani ai Uniunii Sovietice.
Rusia lui Putin se poate prăbuși în orice moment
Putin nu are deloc umanismul idealist al lui Gorbaciov, dar seamănă cu Gorbaciov într-un aspect critic: capacitatea sa de a-și impune viziunea personală asupra statului rus.
Putin și-a folosit puterea concentrată pentru a arunca Rusia într-un război brutal cu Ucraina. Birocrația de stat a Rusiei dedică din ce în ce mai multe resurse pentru a anticipa și a îndeplini dorințele președintelui. Unele dintre consecințele acestui sistem din ce în ce mai autocratic sunt evidente. Putin a degradat libertatea politică, a sărăcit peisajul media și a forțat mulți ruși talentați să plece în exil.
Nehotărârea lui Putin tinde să fie la fel de distructivă ca și deciziile reale pe care le ia, iar aici asemănările cu sfârșitul Uniunii Sovietice sunt deosebit de izbitoare.
Mulți dictatori sunt obsedați de istorie și de moștenirea lor personală, iar Putin nu face excepție. El a fost la putere mai mult decât orice lider rus de la Stalin. La 71 de ani, se apropie și de punctul în care au murit majoritatea predecesorilor săi din secolul al XX-lea.
La suprafață, regimul lui Putin pare stabil. Dar sistemul său „nu se prăbușește” în același mod în care Uniunea Sovietică „s-a prăbușit”. Și ca și în cazul Uniunii Sovietice, structura regimului lui Putin o face mult mai fragilă decât pare.
Un colaps poate dura ani să se materializeze. Sau se poate întâmpla în câteva săptămâni. Dar Occidentul ar trebui să fie conștient de faptul că, în orice moment, evenimentele din Rusia pot scăpa de sub controlul Kremlinului, declanșând dispariția rapidă a regimului său aparent nepieritor.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei