PERFORMANȚA pe care o poate atinge Halep după meciul cu Ostapenko. 7 lucruri despre finala de la Roland Garros
Simona Halep (4 WTA) şi Jelena Ostapenko (47 WTA) îşi dispută, sâmbătă, de la ora 16:00, finala ediţiei 2017 a Roland Garros-ului. ProSport vă prezintă 7 repere acestei finale, una inedită pentru Paris, şi plină de emoţii pentru români.
- Partida e transimisă de ProTV şi Eurosport
1. Duelul mingilor decisive. Simona Halep şi-a surclasat adversarele pe teren la numărul de lovituri câştigătoare în primele runde. În total: 118 winners. Ostapenko este însă campioană detaşată la French Open 2017 cu 245 de lovituri câştigătoare.
2. Duelul din lojă: australianul Darren Cahill este pus faţă în faţă cu spaniola Anabel Medina Garrigues, despre care Marion Bartoli spunea că este "antrenoarea anului". La 34 de ani, "AMG" este încă jucătoare profesionistă, aşteptându-şi cu răbdare momentul revenirii, după problemele avute la umăr. Din august anul trecut Medina Garrigues nu a mai jucat vreun meci, a testat munca de director de turneu la un ITF din Valencia, dar are o experienţă uriaşă pe zgură: a deţinut la un moment dat recordul pentru cele mai multe titluri câştigate pe zgură dintre jucătoarele active în circuit. Şi este dublă campioană la Roland Garros, la dublu. Deşi nu a jucat cu Simona de când constănţeanca a ajuns în top şi şi-a redefinit jocul, spaniola a avut-o ca adversară de două ori:1-1 este scorul direct pe suprafaţa roşie între Simona şi Anabel.
2. Ce n-a văzut Parisul de mai bine de trei decade: Jelena Ostapenko este prima jucătoare din Letonia care joacă o finală de turneu de Mare Şlem.
Dar este şi prima jucătoare din afara listei capilor de serie care joacă în finala French Open-ului de la Mima Jausovec, în 1983 (iugoslava învinsă în ultimul act de Chris Evert).
4. În Era Open (din 1968 încoace), doar trei jucătoare au reuşit să câştige titlul la Roland Garros la junioare şi mai apoi la senioare: Mima Jausovec (1973 - titlu la junioare, 1977 titlu la senioare), Jenifer Capriatti (1989 - titlu la junioare, 2001 titlu la senioare) şi Justine Henin (titlu la junioare în 1997, victorii la senioare în 2003, 2005, 2006 şi 2007). Alte patru jucătoare - Renata Tomanova, Nataşa Zvereva, Martina Hingis şi, deocamdată, Simona Halep au jucat finale la simplu după ce au fost campioane la junioare.
5. Şase jucătoare au reuşit să câştige primul titlu de Mare Şlem, la Roland Garros, mai devreme decât ar putea-o face Jelena Ostapenko. Letona va juca finala la 20 de ani şi 2 zile. Monica Seleş este cea mai tânără campioană la French Open: a câştigat trofeul la 16 ani şi 189 de zile! Goolagong-Cawley, Chris Evert şi Iva Majoli au luat trofeul la 19 ani, Steffi Graf şi Sanchez-Vicario - la 17 ani.
6. Miza din punct de vedere a clasamentului mondial: Simona Halep devine numărul unu mondial dacă reuşeşte să câştige primul titlu de Mare Şlem. Jelena Ostapenko intră sigur în Top 20 WTA, de luni. Dacă pierde finala, noul personal bestel Jelenei va fi 18 WTA, dacă se impune - va fi 12 WTA.
7. 2,1 milioane de euro este miza financiară a finalei de la Roland Garros. Campioana ia însă un premiu mai mic decât la Australian Open sau Wimbledon.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”