Percheziții la magistrata care i-a întors „ilegal” compania „Moldasig” lui Platon: Judecătoarea Olesea Țurcan nu-și recunoaște vina
Angajații Procuraturii Anticorupție au efectuat, pe parcursul zilei de luni, 11 aprilie, două percheziții la domiciliile magistratei de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, Olesea Țurcan.
Judecătoarea este bănuită de pronunțarea cu bună știință a unei încheieri contrare legii în noiembrie 2020, prin care a fost instituită administrarea specială provizorie la „Moldasig” SA, administrată de stat prin intermediul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cu înlăturarea organelor de conducere statutare ale societății de asigurări în favoarea controversatului Veaceslav Platon.
Olesea Țurcan a plecat din R. Moldova pe 30 martie curent, cu o zi înainte de data planificată pentru efectuarea perchezițiilor de către procurori la domiciliul acesteia și, prin urmare, acțiunile oamenilor legii au fost amânate.
Procuratura Anticorupție precizează că la perchezițiile de ieri a participat și magistrata investigată penal, însă procurorii „nu au depistat și ridicat obiecte și documente relevante pentru cazul examinat”.
Olesea Țurcan a fost audiată și nu și-a recunoscut vina, solicitând organului de urmărire penală termen pentru a-și pregăti poziția de apărare pe caz.
La această etapă, în privința magistratului nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere.
Menționăm că, anterior, Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare în dosarul companiei de asigurări „Moldasig”. În luna iulie 2021, pachetul majoritar de acțiuni al „Moldasig” SA a revenit în gestiunea statului, după ce Curtea de Apel Chișinău a anulat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, care transmitea atribuțiile organelor de conducere și pachetul majoritar al „Moldasig” SA, gestionate de către stat, în administrare specială provizorie unor companii private în spatele cărora era Platon.
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale
Fost șef al diplomației de la Chișinău: Declarația lui Patrușev, conform căreia R. Moldova „ar putea înceta să existe”, lipsă de respect față de statul nostru și strategie de a destabiliza republica