Pentru prima dată în istorie, fenomenul teribil din războiul lui Putin: Kievul „este cu cinci pași înaintea Rusiei”
Departe de primele linii ale frontului din războiul lui Vladimir Putin, un fenomen teribil fără precedent este în curs de desfășurare. Fiecare parte încearcă să-și depășească inamicul și să obțină un avantaj care să fie decisiv. Oficialul ucrainean, Mykhailo Fedorov afirmă că „pentru prima dată în istoria omenirii, războiul tehnologic s-a mișcat într-un asemenea ritm”, dar Kievul se luptă să rămână cu „cinci pași înaintea Rusiei”.
Ucraina și Rusia se află într-o cursă a înarmărilor pentru a produce mai multe drone pentru a-și alimenta eforturile de război. Un înalt oficial ucrainean a descris asta, ca pe un fel de „joc de-a pisica și șoarecele”, potrivit Business Insider.
Departe de primele linii în Ucraina, o cursă a înarmărilor fără precedent este în desfășurare în prezent. Kievul și Moscova au încercat ambele să intensifice semnificativ producția de sisteme fără pilot, deoarece fiecare parte caută să-și depășească inamicul și să obțină un avantaj numeric.
„Pentru prima dată în istoria omenirii, războiul tehnologic s-a mișcat într-un asemenea ritm”, a declarat Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al Transformării digitale. Dronele de toate felurile au fost de neprețuit în acest război, ambele părți utilizându-le în mod regulat pentru a îndeplini o varietate de sarcini pe câmpul de luptă, inclusiv efectuarea de atacuri, supravegherea, monitorizarea mișcărilor trupelor inamice, depunerea de mine, aruncarea bombelor, livrarea proviziilor și evacuarea victimelor.
Atât Ucraina, cât și Rusia au acordat prioritate sistemelor fără pilot ca o modalitate ieftină, dar eficientă de a ține pasul cu natura în continuă evoluție a acestui conflict care macină.
Rusia a intensificat dramatic producția de drone, inclusiv aparatele sale cu vizualizare, și a instruit mii de operatori, punând presiune pe ucraineni să țină pasul.
„În ceea ce privește producția de drone, vedem că Rusia produce destul de repede”, a explicat Fedorov, care a fost în fruntea eforturilor Ucrainei în timpul războiului de a consolida inovația internă și de a procura sisteme fără pilot. „Dar, în același timp, facem tot posibilul să fim cu cinci pași înainte”, a adăugat el.
Oficialii ucraineni au declarat în decembrie că Kievul intenționează să producă un milion de drone cu vizualizare sau FPV până la sfârșitul acestui an. Aceste sisteme relativ ieftine au avut un impact extraordinar, dar construirea acestor sisteme ar fi un efort monumental care ar necesita țara să-și sporească nivelurile de producție deja ridicate. Ucraina urmărește, de asemenea, să producă mii de alte sisteme.
În februarie, Fedorov a spus că Ucraina își va atinge obiectivele de producție FPV până la sfârșitul anului. Unii oficiali au spus că Kievul poate eclipsa aceste cifre, deoarece țara este capabilă să producă 150.000 de drone pe lună.
Dronele navale și vehiculele fără pilot de atac cu rază lungă, în special, au apărut ca soluții inovatoare – și de succes – pentru Ucraina în zonele în care Kievul lipsea mai devreme în război din cauza marinei sale esențiale inexistente și a penuriei de rachete.
Ucraina nu are nave de război proprii, dar s-a sprijinit pe două tipuri de drone navale pentru a deteriora flota rusă de la Marea Neagră, forțând efectiv Moscova să-și mute bunurile vulnerabile departe de sediul său de lungă durată din peninsula Crimeea ocupată.
DECIS // Încălcările pentru care șoferii nu vor fi penalizați, ci doar avertizați: Legea, votată în lectură finală
Adrian Dupu, îndemn pentru alegătorii români: „Votați listele Partidului National Liberal, partidul care va da viitorul premier al României, Ilie Bolojan!”
Forma electronică a mandatului, legalizată: Serviciile juridice vor putea fi accesate de la distanță, iar Ziua avocatului va fi marcată în fiecare an pe 9 septembrie