Pentru prima dată în istoria sa, UE este pregătită să lovească economia unuia dintre statele membre. Planul secret conceput la Bruxelles
Uniunea Europeană va sabota economia Ungariei, dacă Budapesta blochează un nou ajutor acordat Ucrainei la summitul european de săptămâna aceasta, scrie Financial Times, referindu-se la un plan confidențial elaborat de Bruxelles. Acest document marchează o escaladare semnificativă a bătăliei dintre UE și cel mai prorus stat al său.
Bruxellesul a schiţat chiar o strategie pentru a viza în mod explicit vulnerabilităţile economice ale Ungariei, a-i destabiliza moneda şi a determina prăbuşirea încrederii investitorilor, într-o tentativă de a lovi „locurile de muncă şi creşterea” din această ţară în cazul în care premierul Viktor Orban refuză să renunţe la vetoul său faţă de ajutorul pentru Kiev.
Documentul la care ziarul financiar britanic a avut acces notează că, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 1 februarie, ceilalţi şefi de stat şi de guvern ar urma să „declare public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar, este de neînchipuit ca” UE să furnizeze fonduri Budapestei.
Anterior, Viktor Orbán, premierul Ungariei, a promis că va bloca utilizarea bugetului UE pentru a acorda ajutor financiar Ucrainei în valoare de 50 de miliarde de euro, pe care intenționează să îl aloce în cadrul unui summit de urgență al liderilor programat pentru joia viitoare.
Dacă nu dă înapoi, alți lideri UE intenționează să pună capăt finanțării UE către Budapesta. Fără aceasta, „piețele financiare, precum și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”, se arată în document. O astfel de pedeapsă „poate provoca o creștere a deficitului de stat și o scădere a cursului de schimb”.
Ministrul ungar pentru Afaceri Europene, Janos Boka, a declarat pentru FT că Budapesta nu este la curent cu o astfel de ameninţare financiară, dar că țara sa „nu va ceda la presiuni”.
FT susține că Bruxelles-ul și-a folosit pârghia financiară împotriva statelor membre UE în trecut, de exemplu în Polonia și Ungaria, în problemele statului de drept, și împotriva Greciei în timpul crizei din zona euro. Cu toate acestea, o strategie care vizează clar subminarea economiei unui stat membru este un pas fundamental nou pentru Uniunea Europeană.
Deși cele 26 de state membre UE au un plan „B” de a trimite bani la Kiev, ocolind bugetul uniunii, aceasta va necesita ratificarea de către parlamentele naționale, ceea ce duce la întârzieri și incertitudine.
S-a raportat anterior că UE ar putea priva Ungaria de drepturi de vot dacă Orbán blochează finanțarea pentru Ucraina.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania