18:17:34 25.04.2025
Stiri

Pensie amară

Social 21.12.2013 13:09 Vizualizări2965
Pensie amară realitatea.net

Maluri de Nistru // Moldovenii care muncesc în Transnistria nu pot beneficia de pensii din bugetul R. Moldova
Galina Munteanu

Speranța că, odată ajunși la vârsta pensionării, vor avea parte de o viață decentă, rămâne doar un vis pentru mulți moldoveni. O bună parte dintre aceștia este nevoită să bată la mai multe uși și să treacă pragul mai multor instituții în speranța că la cei câțiva lei pe care îi primesc drept pensie se vor mai adăuga alții. Este și cazul lui Alexei Mardare din raionul Șoldănești.

32 de ani de muncă la Căile Ferate

A muncit 32 de ani la Întreprinderea de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” din raionul Șoldănești, iar odată cu criza a fost nevoit să se transfere la lucru în altă parte.

„După anul 2000, a început criza. Filiala Întreprinderii „Căile Ferate” din raion a început să se distrugă, iar pe noi ne trimiteau la lucru în alte raioane. Unii s-au dus la nordul R. Moldova, alții la sud, dar eu m-am dus în orașul Râbnița, regiunea transnistreană. Ultimii ani până la pensie i-am muncit acolo”, ne povestește bărbatul. Ajuns la vârsta de pensionare, a mers la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din raion să depună dosarul pentru a putea primi pensie. Surpriză, însă. Cei de la CNAS i-au spus că îi vor lua în calcul doar anii de stagiu, nu și suma primită în ultimii ani de muncă. „Mi-au spus să mă duc la separatiști să-mi dea pensie, că cei din R. Moldova nu au dreptul. Ce, orașul Râbnița este al altui stat, nu tot al R. Moldova? După 32 de ani de muncă, voi ajunge să primesc o pensie de câteva sute de lei. Ei, unde e dreptatea?”, se întreabă indignat nea Alexei.

De vină este legea

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, șefa Direcției generale teritoriale Șoldănești a CNAS, Elizaveta Erhan, ne-a confirmat cele spuse de bărbat, dar susține că de vină se face legea. „I-am calculat stagiul, nu și venitul. Dumnealui nu a contribuit la bugetul statului în acești ani, fapt pentru care nu puteam să-i recalculăm această sumă”, ne-a spus Erhan.

O surpriză neplăcută îl aștepta și pe Ion Druță din satul Țăhnăuți, raionul Rezina. În timp ce-și aduna documentele pentru dosarul de pensionare, bărbatul a aflat cu stupoare că în carnetul de muncă nu i-a fost trecut salariul pentru perioada în care a lucrat la o stație de petrol din raion. Între timp, aceasta a fost cumpărată de către o altă firmă. Iar pentru că administrația primei companii „ia-o de unde nu-i”, bărbatul, după ani de zile lucrați „la negru”, s-a ales cu o pensie de nimic.

De o pensie minimă la bătrânețe vor avea parte și cetățenii R. Moldova care muncesc ilegal peste hotarele țării.

14 acorduri internaționale de muncă

Pe moment, R. Moldova are încheiate 14 acorduri internaţionale în domeniul asigurărilor și securităţii sociale. Printre aceste țări se numără Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Uzbekistan, Bulgaria etc. Acest lucru garantează tuturor celor care muncesc legal peste hotare că vor avea parte de pensie în R. Moldova, indiferent dacă stagiul de cotizare a fost realizat pe teritoriul celuilalt stat. Cu șapte dintre aceste state, R. Moldova are încheiate acorduri bazate pe principiul proporționalității. Asta ar însemna că fiecare țară va achita partea sa de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. Mai mult, documentul mai presupune că lucrătorul migrant va putea beneficia de pensie dobândită în țara unde a lucrat, dar și-o va putea ridica în țara unde trăiește.

În prezent, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 62 de ani, iar pentru femei - de 57 de ani.

După 32 de ani de muncă, voi ajunge să primesc o pensie de câteva sute de lei

Nu avem acorduri cu Italia, Spania și Grecia

R. Moldova nu are încheiate acorduri de asistenţă socială cu Italia, Spania şi Grecia, unde muncește o parte importantă dintre moldovenii plecaţi peste hotare. Astfel, aceștia riscă să rămână fără pensie atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare, dacă înainte de a pleca din R. Moldova nu au atins stagiul de cotizare stabilit de legislaţia naţională. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele care muncesc legal peste hotare.

749 de lei – pensia minimă pentru limita de vârstă

După ultima indexare a pensiei din aprilie curent, pensia minimă pentru limita de vârstă este de 749 de lei. Puţini pensionari, însă, ridică o pensie minimă. Potrivit datelor Ministerului Muncii, 75 la sută dintre pensionarii din R. Moldova au o pensie medie care, în urma majorărilor, este de 1 053 de lei.

Pentru lucrătorii din agricultură, pensia minimă este de 667 de lei, iar pensia minimă de invaliditate constituie 533 de lei pentru gradul I, 515 lei pentru gradul II şi 362 de lei pentru gradul III de invaliditate.
În total, în R. Moldova sunt înregistraţi 649 909 de beneficiari de pensii de toate tipurile, dintre care 484 545 sunt pensionari pentru limita de vârstă.

Cum vor primi pensiile unii angajați din cultură

Acum două săptămâni, Cabinetul de miniștri a operat un șir de modificări în modalitatea de finanțare a pensiilor pentru unele categorii de angajați din domeniul culturii: artiști de balet, artiști din ansamblurile profesionale de dansuri, artiști de circ, instrumentiști de aerofoane.

De acum înainte, pensiile acestora vor fi finanțate în proporție de 50 la sută din mărimea stabilită a pensiei din bugetul asigurărilor sociale de stat și 50% - din bugetul de stat. Anterior, acestea erau achitate doar din bugetul de stat.

Totodată, s-a decis ca persoanele care beneficiază de două sau mai multe plăți: pensie, alocații, indemnizații, ajutoare, să le poată ridica, la alegere, la aceeași instituție financiară.

Atenție! Stagiul de cotizare a fost majorat

Pentru a beneficia de pensie, cetăţenii trebuie să contribuie cel puţin 15 ani la fondul de pensii din R. Moldova, dar, în comparație cu cei care au un stagiu de cotizare de 30 de ani cât prevede legislația, vor avea dreptul la o pensie incompletă. Mamele care au atins vârsta de 54 de ani şi au născut, crescut şi educat mai mult de cinci copii, de asemenea au dreptul la stabilirea pensiilor pentru limita de vârstă.

Începând cu 1 iulie curent, stagiul de cotizare trebuie să fie de 31 de ani și cinci luni. În fiecare an următor, la 1 iulie, stagiul de cotizare pentru bărbaţi se va majora cu șase luni, până va ajunge la 35 de ani.

Mărimea pensiei depinde de durata stagiului de cotizare și de valoarea venitului asigurat din care se achită contribuţiile de asigurări sociale de stat. Cu cât aceşti indicatori sunt mai mari, cu atât crește și mărimea pensiei.

Autor: Galina Munteanu
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte