Pedeapsa BLÂNDĂ aplicată fostului director de la SIS, Vasile Botnari, în cazul deportării profesorilor turci continuă să-i dea bătăi de cap lui Stoianoglo: Soluția de clasare a dosarului în privința procurorului general suspendat, examinată de PA
Legalitatea soluției de refuz în pornirea urmării penale și clasarea procesului penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cazul acțiunilor întreprinse pentru tragerea la răspundere a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va fi examinată de către procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție.
Clasarea acestui dosar pe numele lui Stoianoglo a fost decisă, la finele lunii decembrie 2021, de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan, după ce fosta deputată Inga Grigoriu a reclamat acțiuni pretins ilegale ale procurorului general suspendat, manifestate prin investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală privind expulzarea profesorilor turci, în rezultatul căreia Vasile Botnari a fost condamnat la o amendă de doar 88 000 de lei după expluzarea ilegală a celor șapte profesori turci în anul 2018.
CITIȚI și Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”
Inga Grigoriu s-a arătat nemulțumită de verdict și a expediat o solicitare repetată la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care a decis astăzi să trimită cererea la procurorul ierarhic superior celui care a emis soluția, conform competenței, adică șefului Procuraturii Anticorupție (PA).
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat în cadrul ședinței CSP de astăzi că ordonanța emisă de procurorul Balan este „slabă”, iar cererea Ingăi Grigoriu - „întemeiată”, pentru că, în cadrul anchetei ar fi fost audiați doar cei care „au contribuit” la acest caz.
Amintim că Vasile Botnari a fost singurul învinuit în dosarul profesorilor turci. Acesta a fost condamnat cu suspendare, după ce a întors statului cele 125 de mii de euro, achitate de stat după condamnarea la CtEDO în acest caz, dar și 19 mii de euro, cât a costat închirierea avionului cu care cei șapte angajați ai liceelor „Orizont” au fost duși în Turcia în ziua în care au fost răpiți din clase, de pe stradă sau de acasă.
Pedepse mai mici pentru corupția demnitarilor? Ministerul Justiției acuză PA de manipulare și inducere în eroare a publicului: „Este regretabil modul tendențios de a justifica rata sentințelor de încetare prin modificările legislative”
TOP ZECE state în care R. Moldova exportă cele mai multe produse: În România vindem aproape o treime din bunurile autohtone, iar SUA îi suflă Rusiei în ceafă
VIDEO // Unii locuitori din Copanca vor să rămână pe ÎNTUNERIC. Aceștia au blocat lucrările de instalare a pilonilor de electricitate, pentru ca localitatea să fie conectată la „Premier Energy”: „Руки прочь! Noi nu vrem lumină, nu am cerut ajutor”