CONSILIU format din fermieri și practicieni în diferite domenii ale agriculturii, creat pe lângă MAIA: Va identifica SOLUȚII pentru toate lanțurile valorice. „În fiecare an vedem că protestează aceleași persoane…”
Agricultura din R. Moldova poate deveni competitivă, dar pentru acest lucru e nevoie de o abordare strategică, vizionară și complexă din partea autorităților, dar și a fermierilor. Drept urmare, autoritățile vor crea, pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), un Consiliu format din fermieri, agricultori, dar și practicieni în diferite domenii ale sectorului, care va veni cu soluții la zi pentru toate lanțurile valorice, a anunțat astăzi vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
„Pentru a fi cât mai eficienți, eu am luat decis să fie creat un Consiliu format din fermieri, agricultori, practicieni din diferite domenii ale agriculturii. Pentru a dezvolta agricultura din R. Moldova, trebuie să fim ancorați la realități. Acest Consiliu va fi organizat săptămâna curentă, pentru ca ulterior să fie într-o legătură permanentă cu agricultorii din toate sectoarele. Va veni cu soluții pentru toate lanțurile valorice, astfel ca să putem face față concurenței regionale și globale”, a menționat Bolea.
Potrivit ministrului, pe parcursul anilor 2020 - 223, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Guvernul a acordat agricultorilor din R. Moldova 5,9 miliarde de lei.
„Plus la asta, din Fondul de intervenție al Guvernului au fost acordate încă 313 milioane de lei agricultorilor care se aflau în diferite situații complicate. Riscurile din sectorul agricol sunt determinate de factorii climaterici sau bursieri. Pentru a putea face față acestor factori, trebuie să avem o abordare strategică, vizionară și complexă. Doar așa vom ajunge să avem o agricultură profitabilă”, a spus Vladimir Bolea.
În opinia sa, producătorii de cereale din sudul R. Moldova ar trebui să renunțe la cultivarea unor culturi, pentru că nu au cum să obțină o roadă bună.
„Diferența de precipitații între zona de Sud și cea de Centru este mare, dar fermierii continuă să semene aceleași culturi. Asta în pofida faptului că ani la rând nu au roada la care se așteaptă. Mai mult, prețurile la cerealele pe care le cultivă sunt dependente de bursele mondiale. Asta ne duce la ideea că, în toamna anului curent, problema va persista. Din acest motiv, trebuie să avem o abordare strategică. Trebuie să decidem ce plantăm la Sud, Centru și Nord. Trebuie să devenim profitabili și să nu mai înregistrăm pierderi. De-a lungul anilor, vedem aceleași persoane din sudul R. Moldova care protestează din cauza probleme economice, că nu au roadă, că nu există preț bun la cereale…
Noi trebuie să corectăm asta împreună cu ei. Să ne așezăm la masă și să luăm decizii strategice, pentru ca această problemă să nu poarte un caracter repetitiv. De exemplu, dacă anul acesta ai pierderi de un milion de lei, atunci la anul viitor trebuie să ai un profit de trei milioane, pentru ca să te menții pe linia de plutire. Eu nu cred că astăzi e posibil să faci agricultură cu cereale pentru export în sudul R. Moldova și să-ți acoperi măcar cheltuielile curente. De aici se trag datoriile pe care le acumulează ani la rând producătorii de cereale din sudul R. Moldova”, a conchis Vladimir Bolea.
Amintim că fermierii din mai multe raioane protestează astăzi pe diferite drumuri din R. Moldova, inclusiv la vama Leușeni, invocând faptul că nu au resurse pentru a demara lucrările de primăvară, iar autoritățile nu i-ar ajuta să facă față crizei. Aceștia solicită compensații de 400 de milioane de lei și diferite facilități la plata creditelor și diferitor taxe.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”