PD este DETERMINAT să schimbe de urgență sistemul electoral. DETALII despre proiectul de lege cu privire la votul uninominal
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, este convins că R. Moldova a întârziat prea mult cu schimbarea sistemului electoral, iar din acest motiv Partidul Democrat (PD) va insista ca proiectul de lege cu privire la votul uninominal să fie aprobat cât mai curând posibil.
Spicherul nu înțelege de ce unele partide parlamentare, dar și extra-parlamentare au criticat inițiativa liderului PD, Vlad Plahotniuc, de a schimba sistemul electoral.
„Unele partide parlamentare, dar și extra-parlamentare au propus anterior cetățenilor schimbarea sistemului electoral. S-a vorbit de vot uninominal și votul mixt (jumătate din deputați să fie aleși pe liste de partid și jumătate în circumscripții uninominale n.r). Aceste partide au ajuns în Parlament și au uitat de promisiunile făcute oamenilor. Până acum nimeni nu a văzut proiectul de lege pregătit de PD, dar criticii au sărit imediat împotriva acestuia. Între 60-80% din populația țării dorește schimbarea sistemului electoral. Lucrurile nu mai pot continua așa”, a declarat Andrian Candu, ieri-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.
În același context, Candu a precizat că schimbarea sistemului electoral nu se face din cauza că PD stă prost în sondaje. „Acest sistem uninominal este atractiv la ora actuală, luând în considerație eșecurile care au fost până acum. Există o idee la care se lucrează și care va fi supusă unei dezbateri publice și atunci vom discuta ce înseamnă circumscripție și toate celelalte. Omul nu trebuie să mai voteze o listă, dar oameni concreți. Lăsați-l pe Plahotniuc să meargă în fața poporului și să-i îndemne să-l voteze”, a subliniat oficialul.
Andrian Candu a încercat să explice ce se va întâmpla cu votul în Transnistria, ținând cont de faptul că autoritățile de la Chișinău nu controlează acest teritoriu.
„Actualmente se lucrează pentru ca să găsim o formulă potrivită în privința Transnistriei. Circumscripția respectivă va avea 4-5 locuri în Parlament, dar vor avea loc alegeri în partea stângă a Nistrului doar atunci când R. Moldova va putea asigura alegeri democratice. Daca noi nu le vom putea asigura, atunci vom lăsa locurile vacante. Noi nu putem aștepta până la rezolvarea diferendului transnistrean și pe urmă să organizăm alegeri. Oamenii vor schimbarea sistemului electoral acum”, a spus sursa citată.
Spicherul a încercat să facă lumină și în cazul promisiunii lui Plahotniuc care prevede că oamenii vor putea în orice moment să-l revoce din funcție pe deputatul ales într-o anumită circumscripție: „Nu avem nevoie de schimbarea Constituției. Mandatul imperativ, despre care se spune în Constituție, se referă doar la alegerile desfășurate conform actualului sistem electoral. Dacă o persoană va fi aleasă în calitate de deputat conform sistemului uninominal, atunci mandatul va putea fi revocat. Vom avea expertiza Comisiei de la Veneția și, dacă va mai fi nevoie, vom cere și interpretarea Curții Constituționale. Vom stabili și criteriile de revocare a deputatului, care de asemenea vor fi expertizate de Comisia de la Veneția”.
Președintele Parlamentului a mai adăugat că este convins că și Partidul Liberal va susține această inițiativă, chiar dacă până acum Mihai Ghimpu s-a împotrivit vehement. „Poate o să-i convingem pe colegii din PL cu argumente și o să voteze și ei”, a conchis Candu.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi