Voronin nu se lasă. VEZI ce scrisoare pregătește pentru Comisia Europeană
Partidul Comuniștilor va contesta la Comisia Europeană unele legi asumate de Guvern în fața Parlamentului. Comuniștii susțin că „substanța acestui angajament este unul nociv, cu substrat ilegal, ba chiar anticonstituțional”.
„Noi pregătim o scrisoare oficială către Comisia Europeană pe marginea acestui atac asupra Constituției, asupra legalității și asupra activității organelor guvernamentale pe domeniul economic. Acest substrat nu ține de guvernarea economică, dar ține de interesele lor mafiote și banditești în ajunul alegerilor parlamentare”, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, liderul PCRM, Vladimir Voronin.
Mai mult, comuniştii au anunţat că pregătesc mai multe proiecte de sesizări la Curtea Constituţională privind pachetul de legi asumat de către Guvern.
„Legea prevedă că, în cazul în care Guvernul își asumă răspundere, acest proiect intră în vigoare la data publicării. Analizând toate 11 proiecte, constatăm că mai mult de jumătate din ele, în conținutul lor enunță alte termene de intrare în vigoare. Peste un an, peste un an și jumătate. Se pune intrebarea ce și-a asumat Guvernul? Mai mult, Guvernul a instituit un conflict dintre legi. Nimic nou sub soare, petru că așa cum au guvernat în ultima perioadă, în cazul de față s-a procedat asemănător. Respectivele acte au fost adoptate fără examinare adecvată, fapt care a generat promovarea unor interese ascunse, greu sesizate de societate si neconstituționale. Guvernul, prin ocolirea prevederilor legale, a încălcat norma constituțională”, a menționat deputatul Igor Vremea.
Precizăm că, acum două săptămâni, Guvernul și-a asumat răspunderea politică pentru adoptarea a 11 legi.
O parte din legile pe care Guvernul le-a adoptat fără votul deputaților se referă la continuarea reformei în justiţie. Este vorba despre legea privind ridicarea imunității judecătorului în anumite circumstanţe, legea privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și legea privind lichidarea Curţii de Apel Bender.
Un alt pachet de legi se referă la transparența în sectorul financiar-bancar și nevoia de a face regulă în tot ceea ce înseamnă domeniul asigurărilor.
Al treilea subiect ține de rectificarea Bugetului de stat și a Bugetului de asigurări sociale.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”