08:28:48 11.04.2025
Stiri

Guvernul a votat pentru REDUCEREA IMUNITĂȚII judecătorilor

Social 16.07.2014 16:54 Vizualizări2237
Guvernul a votat pentru REDUCEREA IMUNITĂȚII judecătorilor

Judecătorii bănuiți de spălare de bani sau îmbogățire ilicită vor putea fi cercetați penal fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar cu autorizaţia procurorului general sau a prim-adjunctului acestuia.

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează imunitatea judecătorilor.

Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, documentul are drept scop prevenirea și combaterea actelor de corupție și prevede extinderea categoriilor de infracţiuni care nu necesită acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătorilor.

„Astfel, urmărirea penală împotriva unui magistrat va putea fi pornită nu doar în cazul infracțiunilor de corupere pasivă sau trafic de influență, dar și în cazurile de spălare de bani sau îmbogăţire ilicită. Mai mult, aplicarea reținerii, aducerii silite sau percheziției până la începerea urmăririi penale, în cazul infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, spălare de bani sau îmbogăţire ilicită, să se facă fără acordul CSM, dar cu autorizaţia procurorului general sau a prim-adjunctului acestuia”, a spus Oleg Efrim.

Proiectul mai reglementează posibilitatea reținerii judecătorului în cadrul unei proceduri contravenţionale, iar acesta va putea fi eliberat imediat după ce-i va fi întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție, dar va informa CSM despre reținere.

În afară de combaterea corupției, Ministerul Justiției și-a propus să consolideze și profesionalismul angajaților din sectorul justiției, în special al magistraților și procurorilor. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege, care va contribui la îmbunătăţirea activităţii Institutului Național al Justiției (INJ), la sporirea transparenței și eficienței acestuia.

Documentul prevede și revizuirea modalităţii de selectare a directorului INJ. Se va pune accent mai mult pe capacităţile manageriale ale acestuia, fapt ce ar contribui la o mai bună administrare a Institutului. Mandatul acestuia va fi redus de la cinci la trei ani.

Autor: Galina Munteanu
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte