Pavel Filip RECUNOAȘTE că Erdogan i-a cerut ÎNCHIDEREA Liceului „Orizont”: „Am spus NU. Profesorii nu au fost extrădați la solicitarea turcilor”
Premierul Pavel Filip recunoaște că atât premierul Turciei, cât și președintele Recep Erdogan, care urmează să vină în câteva zile în R. Moldova, au solicitat anterior închiderea rețelei de licee „Orizont”, dar oficialul moldovean le-ar fi spus „nu” de fiecare dată. Premierul dă asigurări că cei șapte profesori și manageri de la „Orizont” nu au fost extrădați în Turcia la solicitarea autorităților de la Ankara.
„Atunci când a fost în vizită prim-ministrul Turciei, trebuie să recunosc, a fost o solicitare expresă din partea lor să închidem Liceul „Orizont”. Răspunsul meu a fost unul ferm: Liceul „Orizont” este o instituție care funcționează în cadrul legal din R. Moldova și nu o să ne indice nimeni ce să facem cu această instituție. Și ne-am ținut de cuvânt. La o altă întrevedere, avută în marja Adunării Generale a ONU de anul trecut, președintele Erdogan a venit cu aceeași solicitare. Și iarăși am zis că noi nu vom face acest lucru”, a spus ieri-seara premierul Filip, în cadrul unei emisiuni televizate.
Referindu-se la cei șapte profesori turci, care la 6 septembrie au fost extrădați în Turcia, premierul a dat asigurări că nu a fost vorba de o solicitare a autorităților turce: „Nu au fost extrădați acești profesori la solicitarea turcilor. Acești cetățeni turci au fost declarați persoane indezirabile și au fost îndepărtați, așa cum prevede legea. În cadrul comisiei parlamentare speciale, când au fost audiate persoanele responsabile, cei de la SIS au venit cu suficientă informație, care a fost pusă la dispoziția deputaților”.
Întrebat ce părere are despre faptul că Erdogan a oferit resurse financiare, la cererea lui Igor Dodon, pentru ca să fie reparată clădirea Președinției, premierul a subliniat că „nu a fost tocmai fericit” că s-a întâmplat așa.
„Atunci a fost la Guvern ambasadorul turc să-mi spună despre această solicitare a președintelui Dodon. Am zis că nu sunt tocmai fericit că turcii vor finanța reparația Președinției, pentru că era bine să se vorbească și cu Guvernul. În ceea ce ține de „Arena Chișinău”, este absolut altă istorie. Această arenă este construită din banii R. Moldova. Ei (investitorul din Turcia n.r.) vin cu investiția, construiesc și, într-o perioadă de timp, R. Moldova întoarce acești bani. Și Maia Sandu a fost în delegație cu premierul Filat în Turcia, când Erdogan era prim-ministru și ea a semnat acorduri bilaterale cu Turcia. Este un partener important pentru R. Moldova și trebuie să privim relațiile noastre cu partenerii externi prin prisma foloaselor pe care le trage R. Moldova”, a conchis sursa citată.
De menționat că reprezentanții opoziției au anunțat că-l vor întâmpina cu proteste pe liderul de la Ankara, în semn de solidaritate cu cei șapte profesori turci extrădați de autoritățile de la Chișinău. Cei șapte sunt actualmente în pușcăriile din Turcia.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană