Pavel Filip, despre raportul votat de PE: „Este un document politic care vine să favorizeze opoziția de la Chişinău. Nu consider că R. Moldova este un stat capturat”
Premierul Pavel Filip este de părere că Parlamentul European (PE) trebuia să amâne aprobarea Raportului privind implementarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, deoarece ne aflăm în preajma campaniei electorale. Mai mult, oficialul este convins că PE a adoptat un document politic, menit să favorizeze opoziția de la Chișinău.
„În PE sunt diferite grupuri politice. Acest document este unul strict politic, pentru că nu s-a mai procedat așa în raport cu alte țări. În ajun de campanie electorală nu se votează așa rapoarte. De data aceasta s-a refuzat să se vină și cu amendamente și cu amânarea votului. Acesta e un document politic care vine să favorizeze opoziția de la Chişinău”, a declarat Filip, în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la Pro TV.
Potrivit lui Filip, raportul conține atât lucruri pozitive, cât și mai puțin pozitive. „Eu nu am spus că noi nu recunoaștem acest raport, pentru că noi niciodată nu am zis că nu avem probleme la Chişinău. Ați auzit vreodată de la mine că avem în R. Moldova o justiție ideală? Ba dimpotrivă. Am spus că avem probleme destul de mari, dar trebuie cumva să le rezolvăm. Acum s-au făcut reforme în acest domeniu, atât cât nu s-au făcut în 10 ani. Aceste reforme au fost coordonate cu partenerii noștri din UE. Până la urmă, am văzut că avem probleme, dacă ne referim la invalidarea alegerilor din Chişinău. Când a venit Alexandru Tănase în funcția de ministru al Justiţiei, am făcut „mica reformă a justiției”. Aceasta a fost bazată pe o analiză în ceea ce privește ce nu merge bine în acest sistem. Prevedea mecanisme foarte clare. Acestea sunt votate în primă lectură în Parlament și cu siguranță vor fi aprobate și în lectura a doua. Asta este abordarea noastră, acestea sunt instrumentele Guvernului”, a subliniat oficialul.
Sursa citată a îndemnat toată lumea să se implice pentru a repara ceea ce nu merge în sistemul judecătoresc: „Ce avem de făcut? Să închidem ușa și să zicem că la Chişinău nu merge nimic sau să încercăm să facem o analiză și să mergem mai departe? Haideți acum să vedem ce nu a mers bine în acest sistem. Să înțelegem foarte clar ce trebuie de făcut. Eu nu cred că nu sunt influențe și din partea businessului în justiție. De ce credeți că justiția este dependentă doar de politic? Aici este problema. Dvs. credeți că un om de afaceri nu-și poate rezolva o problemă în sistemul judecătoresc în R. Moldova? Aici trebuie să găsim soluția”.
De asemenea, Pavel Filip nu crede că R. Moldova ar fi un stat capturat de interese oligarhice. „Dvs. vă simțiți capturată? Ce înseamnă un stat capturat? Un stat capturat ar însemna teritorii capturate, oameni cu arme. Pe de o parte, nu sunt de acord că nu avem instituții libere, inclusiv instituții media libere. Ați privit Jurnal TV vreodată? Sau TV8? Considerați că aceste televiziuni nu sunt libere? Eu consider că sunt libere. Nu consider că R. Moldova este un stat capturat. De fapt, ce înseamnă instituții capturate? Doar pentru faptul că astăzi PD și-a asumat responsabilitatea de a guverna? Dacă ar fi să mergem pe această cale, atunci fiecare partid care a înaintat un ministru înseamnă că a capturat acest minister? Este adevărat că este o concentrație de putere, pentru că în 2016 noi am fost cei care și-au asumat responsabilitatea pentru a guverna”, a adăugat sursa citată.
Prim-ministrul recunoaște că invalidarea alegerilor din Chișinău a fost cea mai mare lovitură pentru actuala guvernare. „Am avut aceste discuții cu oficialii europeni și am întrebat ce trebuie să facem noi în acest sens. Este o situație care m-a surprins și pe mine. Trebuie să recunosc că a fost poate cea mai mare lovitură pentru acest Guvern din 2016 încoace, pentru că am muncit foarte mult. Întrebați-l doar pe ministrul Armașu cât a muncit pentru restabilirea relațiilor cu FMI”, a conchis Pavel Filip.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”