Patruzeci şi trei de ţări cer la ONU o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea lui Navalnîi, de care-l acuză pe Putin
Un grup de 43 de ţări cere Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, un apel lansat de către ambasadoarea Uniunii Europene la ONU, la Geneva, Lotte Knudsen în numele celor 27 de state membre ale UE şi altor 16 ţări, între care Canada, Regatul Unit, Statele Unite şi Ucraina, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
„Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie Aleksei Navalnîi, a cărei ultimă responsabilitate îi revine preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi autorităţilor ruse”, a declarat luni, la Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, Lotte Knudsen, care s-a exprimat în numele celor 43 de ţări.
„Rusia trebuie să autorizeze o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele morţii sale bruşte”, a cerut ea.
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit, la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară în Arctica.
Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziţiei, care a fost înmormântat vineri la Moscova.
Comitetul rus de anchetă a anunţat că a lansat o anchetă de procedură cu privire la acest deces, iar Kremlinul a anunţat că nu va curs cererilor UE.
Pe de altă parte, văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, le-a mulţumit luni miilor de ruşi care stau la coadă multe ore să se reculeagă la mormântul acestuia.
„Mulţi oameni se întreabă de ce Aleksei s-a bătut atât de dur şi de ce nu a abandonat niciodată. A făcut-o pentru voi. Pentru oamenii frumoşi, curajoşi şi cinstiţi care stau acum la cozi interminabile pentru a-i spune adio”, a scris luni pe X Iulia Navalnaia.
„Vă mulţumesc, Aceasta este adevărata iubire a poporului”, a adăugat ea.
Mii de susţinători ai lui Aleksei Navalnîi s-au adunat în cartierul Marino, la Moscova, în ziua funeraliilor, vineri, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui mai cunoscut lider al opoziţiei.
Ei au sfidat avertismente ale unui purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin împotriva unor adunări neautorizate, iar mulţi au scandat numele lui Navalnîi şi sloganuri ca „Putin este un asasin!” şi „Nu războiului”.
În weekend, oameni au stat din nou la cozi pentru a se reculege la mormântul lui Navalnîi, pe care l-au acoperit cu flori.
Iulia Navalnaia îl acuză de Vladimir Putin de asasinarea soţului său, iar echipa acestuia a anunţat că intenţionează să ancheteze şi să publice numele celor care se fac vinovaţi.
Kremlinul neagă orice implicare şi refuză să comenteze cu privire la funeraliile lui Aleksei Navalnîi.
Potrivit susţinătorilor acestuia, în certificatul de deces se arată că moartea acestuia a avut cauze naturale, lucru pe care refuză să-l accepte.
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”
Mașini în valoare de sute de milioane de dolari, cumpărate de cetățeni ai R. Moldova din străinătate, în anul trecut