DECLARAȚIE // Patru UZINE MILITARE rusești funcționează pe teritoriul R. Moldova: „Uzina din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”
Pe teritoriul R. Moldova funcționează patru uzine militare rusești, în plin război al rușilor împotriva Ucrainei, a declarat astăzi președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, într-o conferință de presă.
Liderul CUB a cerut autorităților R. Moldova să instituie un regim special de control asupra acestor uzine.
„Mulți nu cunosc, dar în acest moment pe teritoriul R. Moldova funcționează patru uzine militare rusești – „Topaz” din Chișinău, „Aspa” din Orhei, „Bendeski mașino-stroitelinîi zavod” și „Pribor” de la Tighina. Aceste uzine produc componente pentru rachete rusești S-22, S-59, iar unele proiectează mașini speciale pentru prelucrarea paletelor pentru motoare de avioane și compresoare, stații de preparare a electroliților, generatoare de impuls, sisteme de control automate, piese de precizie, prelucrarea metalelor, propulsoare electrice etc. Uzina „Aspa” din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG”, a dezvăluit Igor Munteanu.
CITIȚI și CUB solicită măsuri URGENTE din partea autorităților „pentru a pune la adăpost cetățenii R. Moldova”. „Trebuie să folosim la maximum participarea la Formatul „Ramstein”. Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, de DRONE…”
Deși autoritățile susțin că acestor uzine nu li s-a eliberat autorizații de export, fostul ambasador spune că are temeiuri să pună la îndoială statistica oficială, pentru că aceste uzine au funcționat tot timpul, inclusiv în 2022.
Menționăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, R. Moldova a exportat în Federația Rusă, pe parcursul lunilor ianuarie - noiembrie 2022, mărfuri în sumă de 179 103 milioane de dolari.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei