12:26:01 23.11.2024
Stiri

Patru ani de la EXPULZAREA ILEGALĂ a celor șapte profesori turci de la „Orizont”, aceleași ÎNTREBĂRI. Autoritățile au uitat de episodul RUȘINOS din 6 septembrie 2018

Actualitate 06.09.2022 15:15 Vizualizări910 Autor: Ziarul National
Patru ani de la EXPULZAREA ILEGALĂ a celor șapte profesori turci de la „Orizont”, aceleași ÎNTREBĂRI. Autoritățile au uitat de episodul RUȘINOS din 6 septembrie 2018


Ziua de 6 septembrie rămâne una rușinoasă pentru istoria R. Moldova, după ce șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” erau vânați, acum patru ani, de pe drum, de acasă sau din sălile de clasă, urcați într-un avion special plătit de autoritățile R. Moldova și transportați în Turcia, unde au fost condamnați la ani grei de pușcărie.

Neoficial, operațiunea ar fi fost o înțelegere între liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, și oligarhul Vlad Plahotniuc, care s-ar afla acum anume în Turcia, după fuga din R. Moldova, în 2019. Dar oficial există un singur vinovat- fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, care a plătit o simplă amendă pentru distrugerea a șapte familii și a întors statului cheltuielile suportate în acest caz.

Citește și: VIDEO, FOTO // TULBURĂTOR: Cum au fost ridicați angajații de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova. Țipete, plânsete și intervenții în forță

Profesorii turci expulzați au fost condamnați în Turcia la pedepse între șapte și 12 ani de închisoare. Cauzele lor se află în procedură de apel în instanțele turcești, amintește Asociația „Promo-LEX”.

CITIȚI și Cinci angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, REȚINUȚI în această dimineață, fie de acasă, fie în timp ce se îndreptau spre școală. La unii au dărâmat ușa de la apartamente: „Nimeni nu știe unde i-au dus”

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat hotărârea sa în cauza Ozdil și alții c. R. Moldova. CtEDO a constatat că reclamanții nu au avut acele garanții naționale și internaționale de respectare a drepturilor omului în momentul reținerii și extrădării lor. Ulterior, CtEDO a emis și decizia în cauza Huseyin Bayraktar și Sertif Ayri c. R. Moldova. Decizia se referă la alți doi profesori turci expulzați.

CITIȚI și VIDEO // Moțpan dă verdictul în cazul expulzării celor șapte profesori turci. „A fost o RĂPIRE ordinară. Ar exista supoziții că în spatele operațiunii au stat cei din PD și Plahotniuc. A știut și Candu”

După condamnarea R. Moldova de către CtEDO, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis patru decizii cu privire la executarea hotărârii Ozdil și alții, prin care le cere autorităților moldovenești să întreprindă mai multe măsuri de ordin individual, dar și general.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și ai Asociației „Promo-LEX” au remis Comitetului de Miniștri câteva comunicări pe acest caz.

În cadrul ultimei sesiuni de examinare a cazului din perioada 8 – 10 iunie 2022, Comitetul de Miniștri a salutat ordonanța procurorului general interimar de desecretizare a documentelor emise de procuratură în procesul penal împotriva fostului șef al SIS, a salutat crearea subcomisiei de monitorizare a activității SIS în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică și a salutat adoptarea modificărilor la Legea privind statutul străinilor, urmare a Hotărârii Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 și a invitat autoritățile să furnizeze informații cu privire la evoluțiile viitoare în adoptarea modificărilor la Codul administrativ.

Citește și: Protest la Aeroport și urare pentru Dodon: Atunci când va sta în fotoliul donat de Erdogan, să se gândească la copilul luat pe sus astăzi de SIS care va sta probabil toată viața fără mamă sau tată

Cauza penală de învinuire a fostului șef al SIS a fost desecretizată integral și Curtea de Apel Chișinău urmează să se expună asupra cererii de apel înaintată de către Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci unul din profesorii expulzați, actualmente încarcerat în Turcia.

CITIȚI și Mesajul SFÂȘIETOR al rețelei de licee „Orizont”, la un an de la RĂPIREA celor șapte profesori turci în R. Moldova și întemnițați în Turcia: „Șapte familii distruse, 18 copii au rămas fără tată”

Comitetul de Miniștri susține că urmărește atent executarea hotărârii Ozdil și alții v. R. Moldova. Următoarea ședință poate avea loc în decembrie 2022.

CRJM și „Promo-LEX” reiterează solicitările adresate Guvernului de a executa măsurile generale și individuale stabilite în cauza Ozdil și alții v. R. Moldova:

Procuratura să investigheze operativ rolul tuturor persoanelor implicate în procesul de expulzare a profesorilor turci;

În ceea ce privește ancheta și procedura penală împotriva celor responsabili pentru încălcările autoritățile să depună eforturi serioase pentru a stabili adevărul despre ceea ce s-a întâmplat și să investigheze pe deplin, sub un control public adecvat, implicarea posibilă a oricărui actor public de nivel înalt;

Autoritățile să implementeze eficient modificările legale aprobate în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020;

Autoritățile să obțină în continuare informații detaliate de la autoritățile turce cu privire la situația actuală a reclamanților în Turcia, inclusiv cu privire la rezultatul procedurii de apel în dosarele lor penale, vizitele familiilor lor și posibilitatea aplicării Convenției Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate (STE nr. 112);

Autoritățile să furnizeze informații suplimentare care să permită Comitetului să își formuleze punctul de vedere cu privire la caracterul adecvat al amenzii aplicate ca sancțiune, precum și cu privire la rezultatul procedurii de apel;

SIS să se asigure că în viitor va fi aplicată toleranța zero în coraport cu detenția arbitrară și transferurile ilegale, iar orice cooperare internațională viitoare, inclusiv cu serviciile secrete străine, este în concordanță cu obligațiile generale ale drepturilor omului în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului;

Autoritățile să clarifice și să consolideze mecanismul existent de supraveghere și responsabilitate cu privire la acțiunile și competențele serviciilor secrete.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că instituția pe care o conduce nu putea face mai mult în cazul profesorilor turci expulzați ilegal din R. Moldova pe 6 septembrie 2018, decât să-i aplice o amendă de 88 000 de lei fostului director al SIS, Vasile Botnari. Procurorii ar fi avut la dispoziție prea puțin „material probatoriu”, s-a justificat Stoianoglo la trei ani de la „vânătoarea” profesorilor turci.

Potrivit lui Stoianoglo, în afară de depozițiile fostului director SIS, Vasile Botnari, care și-a recunoscut vina, procurorii nu au avut nimic. Și asta pentru că toate documentele sunt secretizate.

Citește și: DOC // Dovada că fostul director al SIS NU a fost condamnat nici măcar cu suspendare, iar procurorul general Stoianoglo ar fi ASCUNS acest lucru. Botnari s-a ales că o amendă de 88 000 de lei pentru răpirea și expulzarea profesorilor turci

„În afară de depozițiile domnului Vasile Botnari, nu avem nimic. Toate documentele, la prima etapă, au fost secretizate… Niciun document nu a fost semnat de domnul Vasile Botnari. Așa că a fost foarte dificil să determinăm acuzațiile. Parcă totul este foarte clar - oamenii au fost expulzați… Dar cum puteau fi trași la răspundere oamenii care au îndeplinit obligațiile lor de serviciu? Ei au primit ordin ca timp de jumătate de an să fileze un anumit cerc de oameni, în cadrul unui dosar penal, deoarece aceștia se ocupă cu ceva ilegal. Astfel, concluziile la care s-a ajuns în cadrul anchetei au reieșit din materialul probatoriu pe care l-am avut la acel moment”, a precizat atunci Stoianoglo.

Lista celor șapte profesori turci, expulzați pe 6 septembrie 2018 din R. Moldova de către SIS:

Riza Dogan, directorul filialei din Durlești a Liceului „Orizont”, solicitant de azil politic;

Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;

Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la rețeaua de licee „Orizont”, solicitant de azil politic;

Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;

Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;

Huseyin Bayraktar, profesor de limba turcă la liceul „Orizont” din sectorul Ciocana al capitalei, permis de ședere în scop de muncă;

Sertif Ayri, profesor de limba turcă de la filiala „Orizont” din Bălți, cu permis de ședere în scop de muncă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md