Patron amendat cu 10 500 de lei pentru exploatarea prin muncă a unui minor: 40 de copii angajați în câmpul muncii în ultimii cinci ani și patru cazuri în instanțele de judecată
Controalele efectuate de Inspectoratul de Stat al Muncii în ultimii cinci ani au constatat angajarea în câmpul muncii a 40 de copii, patru dintre care erau exploatați de către patroni și impuși să muncească din greu și în condiții periculoase.
Potrivit raportului „Exploatarea copiilor prin muncă” (2023), realizat de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, cu sprijinul financiar al UNICEF, pe parcursul anului 2022 a fost depistată munca nedeclarată față de trei minori, care exercitau activități fără a fi legiferate raporturile de muncă cu angajatorul la o spălătorie auto, în calitate de îngrijitor de animale și în comerț.
Totodată, în același an a fost utilizată munca a patru persoane în vârstă de până la 18 ani la lucrări în condiții de muncă grele - două în calitate de îngrijitori de animale și alte două la lucrări care pot să aducă prejudicii sănătății sau integrității morale a minorilor în calitate de vânzător de băuturi alcoolice.
Încălcările depistate de inspectori vizează angajarea la muncă fără respectarea procedurii legale, în lipsa controlului medical preventiv, la lucrări interzise copiilor, nerespectarea duratei reduse a timpului de muncă, încălcări la stabilirea salariului.
„În rezultatul depistării încălcărilor față de copii, au fost întocmite patru procese-verbale cu privire la contravenție, care au fost înaintate instanței de judecată care a emis două decizii de sancționare de 3 000 de lei și 10 500 de lei. Două dosare se află în examinare”, cităm din raport.
Aceeași cercetare relevă faptul că numărul cazurilor de trafic de copii a crescut în 2022 cu peste 59% față de anul anterior, ceea ce arată o gravitate alarmantă a fenomenului. Copiii traficați sunt expuși la diverse forme de exploatare, cum ar fi munca forțată, exploatarea sexuală, cerșetoria sau pornografia infantilă. Aceste forme de abuz au consecințe devastatoare asupra dezvoltării fizice, psihologice și sociale a copiilor.
Menționăm că datele Inspectoratului de Stat al Muncii arată că, de la începutul anului curent, în urma efectuării controalelor inopinate și planificate de către inspectorii de muncă au fost depistate 10 cazuri de muncă prestată de minori, dintre care opt în Chișinău și două în Cahul. Toate persoanele depistate activau în domeniul HORECA.
Ce prevede legislația din Republica Moldova la capitolul protecției minorilor împotriva utilizării muncii în condiții grele, periculoase sau care ar putea afecta sănătatea și integritatea morală a acestora:
1. Utilizarea muncii persoanelor sub vârsta de 18 ani este interzisă la lucrările cu condiții de muncă grele, vătămătoare și/sau periculoase, lucrări subterane și la lucrări care pot afecta sănătatea sau integritatea morală a minorilor. Aceasta include, printre altele, jocurile de noroc, lucrul în localurile de noapte și lucrul în producerea, transportul și comercializarea băuturilor alcoolice, articolelor din tutun, a substanțelor stupefiante și toxice.
2. Există restricții privind ridicarea și transportarea manuală a greutăților care depășesc normele stabilite pentru minori.
3. Capacitatea de muncă este dobândită la împlinirea vârstei de 16 ani.
4. Contractul individual de muncă poate fi încheiat la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali, dacă nu sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea, instruirea și pregătirea profesională a minorului.
5. Este interzisă încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani.
6. Durata timpului de muncă constituie 24 de ore pentru salariaţii în vârstă de la 15 la 16 ani și 35 de ore pentru salariaţii în vârstă de la 16 la 18 ani.
DEBIROCRATIZARE // Directorii de școli și grădinițe vor prezenta rapoartele online, iar mai multe documente obligatorii pentru raportare vor fi eliminate
Treizeci de sportivi din R. Moldova vor participa la Jocurile Mondiale Universitare de Vară, care vor avea loc în Germania
VIDEO // Șoferi din R. Moldova, mințiți și implicați fără știrea lor în transportarea ilegală a refugiaților din Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh sau India în state din UE: Trei dintre organizatorii schemei, reținuți în R. Moldova