PAS și deputatul Cobzac au ELABORAT un proiect de Lege privind DEMONOPOLIZAREA mass-mediei. Ce prevede documentul înregistrat în Parlament
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în colaborare cu deputatul Grigore Cobzac, au elaborat și înregistrat în Parlamentul R. Moldova un proiect de lege care are drept scop demonopolizarea mass-mediei din Republica Moldova. Proiectul de lege vizează amendarea a cinci acte legislative și stabilește modalitatea de intrare în vigoare a legii.
Astfel, se propune modificarea Codului audiovizualului prin introducerea interdicției ca o persoană fizică sau juridică să dețină pachetul majoritar la mai mult de doi radiodifuzori, dintre care unul de televiziune și unul de radio. În privința demnitarilor de stat și a persoanelor care ocupă funcții de conducere în partide, proiectul prevede limitarea cotei acestora la cel mult 20% din acțiunile unui radiodifuzor.
De asemenea, inițiativa propusă este menită să îmbunătățească și să echilibreze funcționarea Fondului de susţinere a radiodifuzorilor și fortificarea monitorizării pieței mass-media de către organele de control. Prin această lege, va fi abrogat art. II al Legii nr. 11/2016 pentru modificarea și completarea articolului 66 din Codul audiovizualului prin care, de fapt, se tergiversează demonopolizarea presei în R. Moldova (lege votată de PD împreună cu PSRM și care i-a permis președintelui democraților, Vladimir Plahotniuc, să dețină în continuare toate posturile sale de televiziune și radio).
Simultan, acest proiect completează Legea cu privire la publicitate prin introducerea interdicției pentru companiile în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni să cumpere publicitate, alta decât cea socială, la televiziunile demnitarilor de stat și politicienilor.
Dacă va fi aprobat, atunci proiectul de Lege propus de PAS și Grigore Cobzac ar urma să intre în vigoare în 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, obligând, totodată, radiodifuzorii să întreprindă măsurile ce se impun pentru a asigura executarea dispozițiilor sale.
Deputatul Grigore Cobzac a afirmat că elaborarea și înregistrarea acestui proiect de lege este rezultatul mai multor discuții și constatări pe care le-a făcut pe parcursul ultimelor luni, inclusiv în urma vizitei în Parlamentul European, în cadrul căreia a informat mai mulți europarlamentari despre concentrarea mass-mediei din țara noastră și subminarea, din această cauză, a pluralismului și diversității surselor de informare a cetățenilor.
Proiectul va fi suspus în timpul apropiat dezbaterilor publice cu societatea civilă și reprezentanți ai mass-mediei, astfel încât, odată adoptat, să contribuie la rezolvarea problemei monopolizării mass-media de către actorii politici.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor