PAS poate obține MAJORITATEA la alegerile parlamentare, deoarece liniile de DEMARCARE între dreapta și stânga NU ar mai exista: „O eventuală victorie a lui Dodon&Voronin ar însemna STOPAREA finanțării externe”
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are șanse reale să obțină majoritatea parlamentară la alegerile anticipate din 11 iulie curent, dar pentru ca să se întâmple acest lucru e nevoie de a mobiliza exemplar electoratul din R. Moldova și cel din diaspora. De această părere este analistul politic Vlad Kulminski, care se putea regăsi pe lista electorală a formațiunii conduse anterior de Maia Sandu.
Potrivit lui Kulminski, liderul interimar al PAS, Igor Grosu, i-a propus un loc bun în lista electorală, însă a refuzat. Totuși, membrul Consiliului Suprem de Securitate afirmă că PAS are șanse să obțină majoritatea parlamentară, mai ales că liniile de demarcare între stânga și dreapta nu mai există.
„Situația acum e încă foarte incertă și cred că PAS trebuie să-și mobilizeze susținătorii. Da, această opțiune, ca PAS să obțină majoritatea în următorul Parlament, există. Asta pentru că dreapta și stânga din R. Moldova, liniile de demarcare dintre dreapta și stânga, nu mai există, au fost șterse. Cred că PAS va trebui să mobilizeze foarte masiv susținătorii săi. PAS va trebui să lucreze foarte serios la mobilizarea susținătorilor ca să câștige majoritatea. Această majoritate nu va veni pur și simplu, nu va cădea din cer. Va necesita un efort de mobilizare a alegătorilor, inclusiv celor din diasporă. Dar e posibil. De data aceasta există un val de susținere care trebuie mobilizat, care trebuie să fie direcționat”, a declarat acesta, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la N4.
Sursa citată a mai explicat ce se va întâmpla dacă alegerile vor i câștigate de tandemul Igor Dodon și Vladimir Voronin.
„Dacă Voronin și Dodon vor câștiga aceste alegeri, atunci sută la sută asta ar însemna că finanțarea de la Uniunea Europeană se va opri. Această finanțare reprezintă undeva 15% din bugetul nostru anual. Asta înseamnă că R. Moldova nu va avea în buget 15 la sută din cheltuielile anuale. Ce o să facem atunci? Desigur că aceasta nu e o soluție sustenabilă. Nici mie nu-mi place că noi tot împrumutăm bani din exterior. Noi trebuie să facem asta o anumită perioadă de timp, să zicem un an, doi, trei… Să facem asta până când instituțiile statului vor genera venituri suficiente ca noi să avem acești bani să majorăm aceste cheltuieli și să începem să investim masiv în capitalul uman”, a conchis Kulminski.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei