01:18:55 26.02.2025
Stiri

Pas important pentru restabilirea PĂCII în Ucraina. Kievul și Washingtonul au ajuns în sfârșit la o înțelegere privind mineralele rare. La ce a renunțat Trump pentru ca Zelenski să fie de acord

Actualitate 25.02.2025 22:10 Vizualizări439
Pas important pentru restabilirea PĂCII în Ucraina. Kievul și Washingtonul au ajuns în sfârșit la o înțelegere privind mineralele rare. La ce a renunțat Trump pentru ca Zelenski să fie de acord

Kievul a ajuns, în sfârșit, la un consens cu Washingtonul în legătură cu acordul referitor la mineralele rare, iar oficialii ucraineni speră că acest lucru va îmbunătăți relațiile cu administrația Trump și va facilita un angajament de securitate pe termen lung din partea SUA, conform Financial Times.

Oficialii din Ucraina afirmă că acum sunt pregătiți să semneze acordul pentru dezvoltarea comună a resurselor minerale, inclusiv petrol și gaze, după ce SUA a renunțat la cererile de a obține 500 de miliarde de dolari în venituri potențiale din exploatarea acestor resurse, scrie g4media.ro.

Deși textul nu oferă garanții clare de securitate, oficialii au afirmat că au obținut condiții mult mai avantajoase și au caracterizat acordul ca o oportunitate de a întări relația cu SUA, având ca scop îmbunătățirea perspectivelor Ucrainei după trei ani de conflict.

„Acordul privind mineralele este doar o parte a imaginii. Am auzit de mai multe ori de la administrația SUA că face parte dintr-o imagine mai mare”, a declarat marți, 25 februarie, pentru Financial Times Olha Stefanișina, viceprim-ministru și ministru al justiției din Ucraina, care a condus negocierile.

Condițiile extrem de dure ale proiectului inițial – pe care președintele Donald Trump le-a prezentat ca o modalitate prin care Ucraina să restituie SUA ajutoarele militare și financiare oferite după invazia pe scară largă a Rusiei din 2022 – au stârnit indignare la Kiev și în alte capitale europene.

După ce Zelenski a respins acest text inițial săptămâna trecută, Trump l-a etichetat drept „dictator” și a părut să sugereze că Ucraina ar fi responsabilă pentru declanșarea războiului.

Versiunea finală a acordului, datată 24 februarie și analizată de FT, prevede crearea unui fond în care Ucraina va contribui cu 50% din veniturile obținute din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, precum și din logistica aferentă. Fondul va fi destinat investițiilor în proiecte din Ucraina.

Este important de menționat că acest acord nu include resursele minerale care sunt deja utilizate pentru finanțarea guvernului ucrainean, ceea ce înseamnă că nu va afecta activitățile curente ale Naftogaz sau Ukrnafta, cei mai mari producători de gaze și petrol din țară.

Totuși, acordul nu menționează garanțiile de securitate oferite de SUA, pe care Kievul le-a solicitat inițial ca parte a negocierilor. În plus, aspecte esențiale, precum dimensiunea contribuției SUA la fond și condițiile acordurilor de „proprietate comună”, rămân de clarificat în viitoare înțelegeri.

După trei ani în care Statele Unite au fost principalul furnizor de asistență militară pentru Kiev, Trump a schimbat direcția politicii Washingtonului, inițiind discuții bilaterale cu Rusia, fără a include niciun aliat european sau Ucraina în aceste negocieri.

Oficialii din Ucraina au anunțat că acordul a primit aprobarea miniștrilor justiției, economiei și afacerilor externe. De asemenea, au sugerat că Zelenski ar putea efectua o vizită la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru a participa la o ceremonie de semnare alături de Trump.

„Aceasta va fi o șansă pentru președinte de a discuta care este imaginea de ansamblu. Apoi, după aceasta, ne vom putea gândi la următorii pași”, a afirmat un oficial.

Propunerea inițială radicală a administrației Trump includea un fond de investiții destinat reconstrucției, în care SUA ar fi avut un interes financiar de 100%. Ucraina ar fi fost responsabilă pentru aportul a 50% din veniturile fondului provenite din extracția resurselor minerale, inclusiv petrol și gaze, precum și din infrastructura aferentă, cu un plafon de 500 de miliarde de dolari.

Acești termeni, considerați inacceptabili de oficialii ucraineni, au fost eliminați din versiunea finală a proiectului.

O altă modificare solicitată de Kiev a fost includerea unui mandat pentru ca fondul să investească în Ucraina. Documentul subliniază că SUA vor susține dezvoltarea economică a Ucrainei în viitor.

Oficialii din Ucraina au menționat că acordul reprezintă doar un „acord-cadru” și că nicio sumă de bani nu va fi transferată până când fondul nu va fi creat, oferindu-le astfel timp pentru a rezolva eventualele neînțelegeri. Printre aspectele care rămân nerezolvate se numără stabilirea jurisdicției acordului.

De asemenea, guvernul de la Kiev va trebui să obțină aprobarea din partea parlamentului ucrainean, unde deputații din opoziție au indicat că vor solicita cel puțin o dezbatere intensă înainte de a ratifica un astfel de acord.

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat marți, 25 februarie, reporterilor că este „esențial ca acest acord să fie semnat”, deși nu a oferit detalii actualizate despre stadiul discuțiilor.

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni seara, 24 februarie, că urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ”săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare” pentru a termina o dată pentru totdeauna cu acordul cu privire la minerale, relatează AFP.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte