PAS face glume pe seama REFERENDUMULUI. Dacă Parlamentul nu se va conforma, atunci Dodon va organiza un alt referendum prin care va cere să fie aprobat primul?
Șeful statului Igor Dodon nu a reușit să iasă din campania electorală și nici nu a mai devenit președintele tuturor, așa cum a promis după câștigarea alegerilor prezidențiale. De această părere sunt membrii Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care au dat o apreciere activității lui Igor Dodon după 100 de zile de mandat.
Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a declarat că tirada referendumurilor anunțate ieri de Dodon fac parte dintr-o strategie de a sustrage atenția cetățenilor de la problemele reale ale societății.
„Anunțarea acestui referendum este un joc al lui Dodon cu partenerul său Vlad Plahotniuc. Vedem că cei doi vor să ne sustragă atenția de la problemele reale. Partidele de stânga sunt sugrumate de Dodon, pe de o parte, iar cele de centru-dreapta - de către Partidul Democrat. Cei doi împart zonele de influență, iar o dovadă în acest sens este numirea șefului de la „MoldovaGaz”, numirea ambasadorilor, judecătorilor. Sunt date indicații ca nimeni să nu se atingă de primarii și consilierii socialiști din teritoriu, împart posturile de televiziune etc. De fapt, societatea este manipulată”, a precizat Grosu.
Acesta a ținut să demonstreze că Igor Dodon minte și a dat un exemplu în acest sens: „Am văzut că președintele a spus că va anula decretele de numire a unor judecători pe motiv că a aflat că au probleme de integritate. Acești judecători sunt loiali PD-ului. Dânsul a spus minciuni când a declarat că va anula aceste decrete. Putea să anuleze decretul de numire a procurorului general, Eduard Harunjen, dar nu a făcut-o. Nu o va face nici în cazul acestor judecători, pentru că nu poate să-și anuleze decretele. Președintele mimează că face eforturi în ceea ce privește ancheta privind furtul miliardului, dar nu a făcut demersurile necesare în acest sens”.
Din punct de vedere al politicii externe, Dodon nu a făcut decât să meargă să se umilească la Moscova, așteptând o poză de protocol cu Vladimir Putin, a menționat reprezentantul PAS, Vladimir Bolea. „Deci, unica realizare a președintelui au fost vizitele dese, lungi și umilitoare la Moscova. Dânsul a cerșit poze protocolare cu Putin și nimic mai mult. Iar la Bruxelles a promovat ideile rusești”, este de părere Bolea.
Juristul Sergiu Litvinenco a oferit mai multe detalii despre referendumul anunțat ieri de Dodon printr-un decret prezidențial. „Dânsul a spus că acest referendum este o premieră, dar ne amintim că în 1999 a mai avut loc un asemenea exercițiu la inițiativa lui Petru Lucinschi. Oamenii au votat pentru instituirea sistemului prezidențial, dar după cum am văzut Parlamentul de atunci nu a ținut cont de asta. Dimpotrivă, în loc de sistem semi-prezidențial a fost adoptat sistemul parlamentar. Oare actualul Parlament va ține cont de rezultatele referendumului? Nu va lua act, iar Dodon trebuie să spună pe șleau oamenilor acest lucru. Ce, va cere un nou referendum pentru ca să fie aprobate rezultatele referendumului? Este vorba de un spectacol de prost gust, iar președintele vine cu inițiative populiste”, crede Litvinenko.
În ceea ce privește rezolvarea conflictului transnistrean, Dodon nu a făcut pașii promiși în campania electorală, a menționat Virgil Pâslariuc. „Președintele a compromis reglementarea conflictului transnistrean. Singura lui realizare a fost vizita de curtoazie și mesajul de felicitare la adresa așa-zisului președinte al regiunii. Mai mult, s-a lăudat că e primul președinte care face acest lucru. Ceilalți știau că acest lucru e ilegal. Cum să asiguri pace, dacă ai un comportament xenofob? Dânsul nu a făcut nimic decât să dezbine și mai mult societatea. Mai vine și cu ideea de a preda „Istoria Moldovei” în școli. Nu s-a documentat la acest subiect. Acest obiect se predă deja în școli”, a subliniat sursa citată.
Reprezentanții Biroului PAS au mai spus că în privința schimbării sistemului electoral ar fi un aranjament între PD și PSRM, pentru ca în final să se ajungă la sistemul mixt. „Toate aceste inițiative sunt pentru a sustrage atenția de la problemele reale cum ar fi corupția, sărăcia, șomajul, salariile mici etc.”, a conchis Igor Grosu.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi