PAS cere Poliției să identifice persoanele care telefonează acasă la cetățeni și, sub pretextul efectuării unui sondaj de opinie, ar face agitație electorală în favoarea lui Dodon
Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) reclamă faptul că cetățenii R. Moldova sunt telefonați la domiciliu de către reprezentanți de la o așa-numită companie de sondare a opiniei publice care îi întreabă dacă vor vota la alegerile din 1 noiembrie, pentru cine își vor da votul, iar la sfârșit îi informează că Igor Dodon ar fi candidatul cu cele mai mari șanse la prezidențiale.
„Este clar că acest exercițiu încalcă norma legală. În primul rând, este vorba de utilizarea resurselor administrative, ori vorbim de utilizarea ilicită a datelor unei companii cu capital majoritar de stat, Moldtelecom. În al doilea rând, este vorba despre efectuarea unor cheltuieli nedeclarate pentru acțiuni de agitație electorală, camuflate sub forma unor sondaje. Articolul 70 din Codul electoral menționează că, în perioada electorală, orice fel de sondaje cu privire la preferințele politice ale alegătorilor sunt efectuate doar cu condiția înștiințării prealabile a Comisie Electorale Centrale, ceea ce nu este în cazul de față. Totodată, utilizarea bazei de date a Moldtelecom reprezintă clar acțiuni de utilizare a resurselor administrative, fapt care este interzis”, a declarat astăzi Olesea Stamate, vicepreședinta PAS, într-o conferință de presă.
„Dodon implementează unele tehnologii noi, prin telefonare și manipulare directă. El are mulți bani și nu are ce face cu ei. Mai bine i-ar dona celor care nu au bani de medicamente. Pentru familii care dau ultimii bani pentru teste de Covid. El arunca banii pe manipulare crasă. Îndemn cetățenii, în cazul în care vor fi apelați de oamenii lui Dodon, să înregistreze discuția și să distribuie publicului, să vadă toți oamenii de bună credință cat de mârșavă este această campanie a lui Dodon”, a adăugat deputatul Mihai Popșoi.
Conducerea PAS a sesizat Poliția, dar și Comisia Electorală Centrală, solicitându-le să identifice persoanele care efectuează aceste apeluri telefonice, să stabilească sursa de finanțare a activității acestor persoane, să verifice reflectarea cheltuielilor pentru aceste acțiuni de agitație electorală și, respectiv, să tragă la răspundere persoanele vinovate.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei