PAS acuză: „Mafia imobiliară adună bani pentru partidul lui Ion Ceban”
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, ar „proteja” unele „scheme ale mafiei imobiliare” ca să-și adune bani pentru nouă său partid lansat recent.
Acuzația a fost lansată astăzi de către mai mulți deputați și consilieri municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), într-oo conferință de presă.
„Înțelegem că la momentul actual e nevoie stringentă de bani pentru a pune în funcțiune noul partid al primarului Ion Ceban. La ultima ședință a CMC, primarul a inclus pe ordinea de zi cinci planuri urbanistice zonale, care vor paraliza sectoarele din capitală. Însă, după ce fracțiunea PAS a dat alarma și a publicat un material cu mai multe detalii despre șirul de probleme admise de Primăria Municipiului Chișinău și Direcția arhitectură, a venit un viceprimar și a anunțat că anulează ședința CMC. Pretextul invocat era pandemia, însă adevărul este altul. Realitatea este următoarea - după ce vor fi ridicate noile complexe locative, familiile din aceste case nu vor avea unde să-și ducă copiii la școală sau grădiniță, pentru că proiectele respective nu prevăd asigurarea copiilor cu locuri necesare în instituții de învățământ”, a declarat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC).
Declarația PAS cu privire la cele cinci PUZ-uri promovate de actuala administrație a capitalei:
Mafia imobiliară vrea să paralizeze cinci sectoare din Chișinău. Consilierii municipali din gașca lui Ion Ceban, vor să voteze construcția a cinci furnicare din beton:
- Ciocana, str. Ginta Latină 16 și str. Bucovinei
- Buiucani, str. Ghidighici 5, în parcarea de la „Niagara”
- Poșta Veche, str. Ceucari-Socoleni-Iazului
- Telecentru, str. Timiș-Nucarilor-Bujorilor
Oamenii vor suferi din cauza acestor crime urbane, pentru că:
- 5 complexe locative fără locuri de parcare.
- 5 complexe locative care vor crea ambuteiaje kilometrice.
- Transport public arhiplin în orele de vârf.
- Sute de familii fără locuri în grădinițe și școli.
- Lipsa locurilor în grădinițe și școli favorizează corupția.
„Este grav faptul că Primăria nu pentru prima dată acceptă construcția unor complexe locative multietajat, fără infrastructură socială. Avem experiența când în CMC s-a votat un PUZ în aprilie 2021 în schimbul amenajării unei pasarele. Adică 6 000 de oameni să trăiască într-un mușuroi fără grădiniță, școală, transport, dar în schimb cu o pasarela. Exact așa va fi și pe str. Ginta Latină 16, vor fi construite blocuri în schimbul amenajării unei treceri de pietoni. Amintim că după votarea complexelor de la Burebista unii consilieri municipali de la PSRM și Platforma DA au început a publica anunțuri că vând apartamente în acele complexe locative”, susține Zinaida Popa.
Complexul Locativ de pe str. Ginta Latină 16
Va fi construit pe 30 de ari împărțiți în trei părți ale cercului de pe bd. Mircea cel Bătrân, str. Alecu Ruso și Ginta Latină, direct în intersecție, pe locul unde a fost o benzinărie și acolo unde astăzi vs este piața de Ciocana
Cercul de la Ciocana este extrem de aglomerat. Este inuman să construiești un complex locativ cu sute de apartamente în mijlocul unei intersecții prin care mereu merge transportul, iar peste tot în jur sunt parcate mașini. Și ce este foarte grav că parcările vor fi amenajate nu din contul terenului proprietarului, dar din contul spațiului public.
Un alt exemplu este Planul Urban Zonal, complexul locativ din perimetrul străzilor Socoleni – Ceucari – Iazului
Cu toții cunoaștem că Poșta Veche este un cartier de mulți ani uitat de Primăria Municipiului Chișinău. O zonă cu puține școli și grădinițe, cu doar o rută de troleibuz și fără parcuri verzi și zone de agrement amenajate.
Cu toate aceste neajunsuri, primarul Ion Ceban a decis să îngroape în beton Poșta Veche și aprobă construcția unor complexe locative imense fără a asigura familiile cu locuri disponibile în grădinițe și școli, fără rețea suplimentară de transport public sau cel puțin cu suplinirea numărului de unități de troleibuze.
La ședința CMC urmează să fie votat încă un complex locativ cu blocuri multietajate, care nu prevede amenajarea locurilor de parcare, construcția unei grădinițe publice sau crearea unui spațiu verde.
„Un oraș trebuie să se dezvolte corect, conform anumitor norme și principii. Cu infrastructură de transport în preajmă, cu infrastructură socială, cu școli, gradinițe, terenuri de sport, etc. Toate aceste lucruri nu-l interesează pe primar. Pe el de o vreme îl interesează cariera politică. Lansarea unui nou partid îl preocupă acum pe primar. Un partid care are nevoie de finanțare. Este o creatură a curatorilor săi din umbră, pe care actualul primar i-a servit când era în PCRM, apoi în PSRM, și acum mai nou, îi va servi în cadrul noului său proiect. Făcut pe bani murdari și ilegali, în strânsă legătură cu mafia imobiliară.
Ce vor câștiga cetățenii în urma acestor activități ale edilului? Spații de locuit, construite în blocuri multietajate înghesuite unul în altul și dificil de administrat. Fără curți decente. Fără spații verzi. Cu terenuri de joacă microscopice, făcute mai mult pentru bifă. Fără grădinițe și școli în preajmă, iar cele existente deja supraaglomerate. Fără instituții medicale cu potențial să acopere necesitățile locuitorilor. Fără parcări special amenajate. Fără acces comod la traseele de bază, cu ambuteiaje și blocaje rutiere. Fără acces la transportul public și așa suprasolicitat și aglomerat”, a comentat Vitalie Jacot, deputat PAS.
„Fracțiunea PAS din CMC s-a opus atunci și va fi împotriva construcțiilor iresponsabile care duc la sufocarea chișinăuienilor. Orice complex locativ avizat trebuie să asigure construcția infrastructurii elementare pentru un trai decent, așa încât noii locatari să dispună de școli, grădinițe, locuri pentru parcare, terenuri de joacă, spații verzi. Fracțiunea PAS din CMC este împotriva construcției acestor furnicare din beton și în caz că ele vor fi votate, noi le vom contesta în toate instanțele corespunzătoare. Începând cu cancelaria de stat și ajungând la procuratura”, a concluzionat Zinaida Popa.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”