PAS a condus R. Moldova „într-o perioadă complicată”: „Am alungat oligarhii de la guvernare, am crescut pensiile și veniturile, am eliberat republica de șantajul energetic, am investit în sate și orașe, am început curățarea justiției”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a ajuns la guvernare „într-o perioadă complicată”, dar a reușit să realizeze mai multe lucruri în beneficiul cetățenilor R. Moldova, este convinsă președinta Maia Sandu.
„Aud acuzații la adresa conducerii republicii, mai ales din partea celor care au fost ani la rând la putere și au ținut R. Moldova în corupție și sărăcie, în șantaj și izolare. Noi am ajuns să conducem țara într-o perioadă complicată, cu toate acestea, am făcut multe din ce am promis. Am alungat oligarhii de la guvernare, am schimbat clasa politică, am crescut pensiile și veniturile, am eliberat republica de șantajul energetic, am investit în sate și orașe, am început curățarea justiției.
În ultimii patru ani, R. Moldova a avut o guvernare care a rezolvat crize. A fost o perioadă în care proprietatea statului a fost recuperată, nu devalizată. Acțiunile noastre au fost orientate pe justiție și creștere - nu pe scheme frauduloase. În politică a venit o generație nouă de politicieni, care, cu bune și cu rele, nu au legătură cu practicile criminale din trecut, nu operează cu șmecherii, sacoșe cu bani și minciuni. Moldovenii azi nu mai asistă la vânzarea și cumpărarea de deputați ca la piață”, a subliniat astăzi președinta Maia Sandu în cadrul unui discurs susținut în Parlament.
Șefa statului a amintit că opoziția acuză că în R. Moldova au crescut prețurile, dar a punctat că acesta e un fenomen care a avut loc și în Marea Britanie, Italia, Rusia sau Turcia.
„În fața provocării inflației globale, ceea ce am putut face eu personal și echipa de la guvernare a fost să mobilizăm resurse pentru a crește pensiile, salariile în sectorul bugetar, indemnizațiile. Azi o familie primește la nașterea copilului 20 de mii de lei - o alocație similară cu cele din Uniunea Europeană. Pensia medie a crescut de la 2 255 de lei din aprilie 2021 la 4 407 lei în aprilie 2025. Pensia minimă era 1 188 de lei când am venit noi. Din aprilie anul acesta este 3 055 de lei. Da, pensia nu e mare, dar creșterea pe care am asigurat-o este dublă. Și voi continua să mobilizez resurse ca oameni care au muncit toată viața pentru țara noastră să se bucure de viață și să-și permită cele necesare.
Salariul mediu pe economie era în 2020 sub 8 000 de lei, acum se apropie de 16 000 de lei. Știu că avem o diferență mare între anumite domenii în care salariile au crescut rapid și altele în care acestea au avut o creștere modestă. În industria IT, în construcții, logistică, angajatorii găsesc cu greu angajați la salarii de 20 000 de lei pe lună. În acest sens, rolul statului este să intervină cu ajutoare acolo unde veniturile sunt mici și să ofere posibilități de recalificare și reprofilare pentru ca oamenii să se poată angaja la munci mai bine plătite. Am investit în școli, spitale și drumuri cât nu s-a investit timp de decenii. Și acest lucru se vede cu ochiul liber. Poduri, renovări, șantiere de lucru, școli-model, universități dotate cu laboratoare - asta înseamnă că R. Moldova merge înainte”, a afirmat Maia Sandu.
Potrivit președintei, „chiar dacă e greu, economia merge înainte”.
„Oamenii lucrează, creează, construiesc. Fiecare antreprenor, fiecare angajat, fiecare funcționar care își face treaba cu responsabilitate – pune o cărămidă la viitorul nostru. Avem liniște. Avem prieteni în jur. Suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. E doar începutul. R. Moldova are șansa să crească, să se modernizeze, să-și păstreze identitatea și să ofere cetățenilor un trai demn, aici, acasă. Trăim vremuri tulburi în lume. Dar avem două comori: unitatea oamenilor și sprijinul celor care ne vor binele. R. Moldova are motive reale de speranță. Eu cred în R. Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim - o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie”, cităm din același discurs al șefei statului, ținut joi în Parlament.









































































