„Partenerii NATO în situație de risc”: R. Moldova, pe agenda Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, desfășurate în Canada
Provocările interne, de securitate și cele geopolitice cu care se confruntă Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, în contextul războiului de agresiune al Federației Rusă împotriva Ucrainei, s-au regăsit pe agenda celei de-a 70-a Adunări Parlamentare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (AP a OTAN), în cadrul căreia a fost prezentat proiectul raportului cu genericul „Partenerii NATO în situație de risc”.
Evenimentul a reunit 260 de parlamentari din 32 de state și s-a desfășurat, în perioada 22 - 25 noiembrie curent, în Canada. R. Moldova a fost reprezentată la AP a OTAN de deputatul Ion Șpac, membrul Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică și al delegației naționale la Adunarea Parlamentară a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
În debutul ședinței plenare a Adunării Parlamentare OTAN, au susținut discursuri președintele Adunării Parlamentare a NATO, Gerald E. Connolly, președinta Senatului Canadei, Raymonde Gagné, și secretarul general adjunct interimar al NATO, Boris Ruge.
Agenda sesiunii a inclus mai multe subiecte de actualitate, fiind adoptate cinci rezoluții, care conțin unele recomandări pentru autorități. Printre acestea se regăsesc asigurarea viitorului Alianței și sprijinirea Ucrainei până la victorie; consolidarea apărării integrate antiaeriene și antirachetă a NATO; combaterea violenței sexuale legate de conflict; galvanizarea progresului tehnologic pentru a sprijini prosperitatea și securitatea aliaților; valorificarea oportunităților de utilizare responsabilă a inteligenței artificiale în domeniul militar.
Parlamentul de la Chișinău informează că deputatul Ion Șpac a avut, în marja reuniunii, o întrevedere cu președintele Comitetului pentru apărare și securitate al AP OTAN, Sir Alec Shelbrooke, precum și a discutat cu reprezentanții delegațiilor din România, Belgia, Regatul Unit al Marii Britanii, Finlanda, Letonia. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte referitoare la rezultatele referendumului și alegerilor prezidențiale din R. Moldova, războiul din Ucraina și situația de securitate din regiune etc.
AP OTAN este o organizație interparlamentară, care reunește parlamentari din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, precum și din țările asociate. Republica Moldova este membru asociat al Adunării Parlamentare a OTAN din noiembrie 1994.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”