Parlamentul va VOTA REPETAT legea privind combaterea PROPAGANDEI. Ghimpu: „Dacă Igor Dodon a respins-o atât de repede, înseamnă că este pentru”; Batrâncea: „Degeaba ați trecut pe la facultate”
Parlamentul va vota astăzi, repetat, legea privind combaterea propagandei, după ce președintele Igor Dodon a refuzat s-o promulge și a trimis-o spre reexaminare în Legislativ.
Socialiștii, la fel ca și comuniștii au fost împotrivă ca acest proiect să fie pus pe ordinea de zi, deoarece ar fi antidemocratic și prin el s-ar introduce „dictatura”.
La rândul său, liberalul Mihai Ghimpu consideră că Igor Dodon ar fi arătat că susține această lege, pentru că, în caz contrar, nu avea s-o remită „atât de repede” spre reexaminare. „Faptul că președintele nu a promulgat legea și a remis-o în Parlament atât de repede demonstrează că este pentru. Dacă era împotrivă, atunci o ținea până după sărbători”, a spus Ghimpu.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a atras atenția lui Ghimpu că cele 14 zile (termenul în care președintele trebuie să ia o decizie în privința promulgării sau nepromulgării unei legi - n.r.) au expirat ieri.
Și socialistul Vlad Batrâncea l-a criticat pe Mihai Ghimpu. „Este păcat domnule Ghimpu că degeaba ați trecut pe la facultate, dar nu înțelegeți nimic din normele legale”.
Extrem de supărat, Mihai Ghimpu i-a reproșat lui Candu că-i permite socialistului Batrâncea să-l insulte în plenul Parlamentului. „Eu nu vreau înainte de sărbători să-i insult pe socialiști, dar deja am obosit de aceștia care umblă cu botul în cap. De ce nu le faceți observație, domnule Candu?”, a reacționat Ghimpu.
De menționat că, anterior, Parlamentul a aprobat cu 61 de voturi proiectul de lege privind securizarea spațiului informațional, care a fost propus de către liderul PD, Vlad Plahotniuc. Acest proiect prevede ca pe teritoriul R. Moldova urmează să fie interzise programele informativ-analitice, știrile și emisiunile cu caracter militar ale posturilor din statele care nu fac parte din Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, adică Federația Rusă.
De asemenea, documentul prevede sancţiuni de la 40 000 până la 70 000 de lei pentru încălcarea prevederilor legii. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o sută de mii de lei, iar pedeapsa cea mai aspră va fi retragerea licenței postului TV
Inițiativa democraților a fost susținută și de către parlamentarii Partidului Popular European din Moldova, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat din Moldova. Socialiștii și comuniștii nu au susținut acest proiect de lege, iar ultimii chiar au părăsit sala de ședințe în semn de protest.
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”
„Din patru de kg de struguri moldovenești, trei pleacă pe piața UE”: Rusia și-a redus de opt ori cota privind importurile de struguri din R. Moldova, devenind insignifiantă