09:04:14 19.04.2025
Stiri

Parlamentul Republicii Moldova adoptă măsuri-cheie pentru protecția consumatorilor și apropierea de piața unică europeană

Actualitate 17.04.2025 15:18 Vizualizări804
Parlamentul Republicii Moldova adoptă măsuri-cheie pentru protecția consumatorilor și apropierea de piața unică europeană

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi patru proiecte majore propuse de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, menite să modernizeze statul și să o apropie de standardele europene.

Unul dintre aceste proiecte este Legea privind reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE, votată în lectură finală. Astfel, cetățenii moldoveni care călătoresc în Uniunea Europeană vor beneficia de tarife de roaming reduse. Legea are ca obiectiv alinierea costurilor pentru comunicațiile mobile între Republica Moldova și UE, asigurând tarife similare celor naționale. Se estimează că economiile pentru consumatori vor varia între 30% și 70%, în funcție de serviciile utilizate.

Legea asigură transparență pentru utilizatori și obligă operatorii să ofere informații clare prin notificări de roaming. De asemenea, include măsuri pentru supravegherea tarifelor și sancțiuni pentru nerespectarea regulilor. Investițiile în infrastructura de comunicații 4G și 5G sunt și ele încurajate. Începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele de roaming între Republica Moldova și UE au fost deja reduse datorită unui acord anterior, iar operatorii au început să ofere oferte preferențiale.

De asemenea, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul referitor la acțiunile pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor. Această lege introduce un mecanism care permite consumatorilor să acționeze împotriva comercianților care le încalcă drepturile. Consumatorii pot solicita compensații, înlocuiri sau oprirea practicilor ilegale. Legea acordă organizațiilor de protecție a consumatorilor puterea să ceară măsuri reparatorii în instanță. Soluționarea rapidă și echitabilă a litigiilor se face prin tranzacții între părți. Aceasta contribuie la aducerea legislației moldovenești mai aproape de standardele UE, oferind în același timp investiților și protecție mai bună.

În prima și a doua lectură, Parlamentul a votat și proiectul privind modificările la Acordul de constituire a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Republica Moldova va participa astfel la majorarea de capital a acestei instituții financiare internaționale. Cu 403 acțiuni suplimentare obținute prin proiectul aprobat, țara noastră își va menține forța de vot în BERD, beneficiind și de asistență tehnică și financiară.

De asemenea, în prima lectură a fost votat proiectul referitor la recunoașterea reciprocă a mărfurilor legal comercializate în statele membre UE. Acesta transpune în legislația națională regulamentul european, asigurând că produsele fabricate și vândute legal într-un stat membru nu vor fi interzise în altul, decât dacă există motive justificate.

Modificările legislative promovate susțin integrarea Republicii Moldova în UE, oferind mediului de afaceri avantaje prin simplificarea procedurilor și reducerea barierelor comerciale. Relațiile comerciale cu UE au prosperat, mai ales după Acordul de Liber Schimb din 2014, însumând exporturi de 2,4 miliarde dolari în 2024.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte