Parlamentul European va aproba o rezoluție cu referire la situația din R. Moldova: „Vrem să transmitem autorităților și oamenilor din R. Moldova că suntem alături de ei în eforturile de combatere a agresiunii ruse”
Parlamentul European va dezbate și va aproba, în prima sesiune plenară din luna octombrie curent, o rezoluție cu privire la situația din statul nostru, intitulată „Întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața ingerințelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidențiale”.
„Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și alege președintele, dar și pentru a vota la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De aceste voturi va depinde viitorul parcurs european al Republicii Moldova și perspectivele de dezvoltare ale statului. Vedem, însă, destul de clar că Rusia continuă cu încercările de a destabiliza R. Moldova. Rusia dorește ca R. Moldova să redevină un stat slab și dependent de Moscova. Ca atare, va încerca să se implice în influențarea alegerilor și a referendumului, folosind mijloace ilegale precum finanțarea ilicită a politicienilor proruși sau manipularea și propaganda. Așa a procedat Rusia și anul trecut, cu ocazia alegerilor locale din R. Moldova. Tocmai de aceea, noi, Parlamentul European, vrem să transmitem autorităților și oamenilor din R. Moldova că suntem alături de ei în eforturile de combatere a agresiunii ruse”, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, unul dintre inițiatorii acestei rezoluții.
Potrivit lui Mureșan, Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și care a demarat, în iunie curent, negocierile de aderare.
„R. Moldova este, de asemenea, un stat în vecinătatea noastră imediată. Ca atare, siguranța și stabilitatea Uniunii Europene depind și de cât de sigură și stabilă este Republica Moldova. De aceea, trebuie să fim alături de Republica Moldova și să ne asigurăm că Federația Rusă va eșua în încercarea de a sabota alegerile democratice din Republica Moldova. Voința oamenilor exprimată la urne, nu voința Rusiei, trebuie să se regăsească în rezultatul final al alegerilor”, a punctat Mureșan.
Dezbaterea în plenul Parlamentului European va avea loc pe 8 octombrie, iar rezoluția va fi votată până pe 10 octombrie, a precizat europarlamentarul român.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”