Parlamentul AMÂNĂ intrarea în vigoare a legii prin care se limitează valoarea tranzacțiilor în NUMERAR între persoanele fizice până la 80 de mii de euro - pentru tranzacțiile de imobile și 40 de mii de euro - pentru automobile
Legea privind decontările în numerar, prin care se limitează valoarea tranzacțiilor în între persoanele fizice până la 80 de mii de euro pentru tranzacțiile de imobile și 40 de mii de euro pentru automobile, va intra în vigoare pe 1 aprilie 2025, cu trei luni mai târziu decât era prevăzut inițial. Decizia a fost luată astăzi de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului.
„Ne oferim astfel mai mult timp pentru a îmbunătăți procedurile de transfer electronic/bancar în cazul contractelor de achiziționare a imobilelor între persoane fizice. Reamintesc că această lege limitează valoarea tranzacțiilor în numerar între două persoane fizice la 100 de salarii medii pe economie (aproximativ 1,6 milioane de lei sau 80 de mii de euro în 2025) pentru tranzacțiile de imobile, și (b) 50 de salarii medii pe economie pentru tranzacțiile de automobile. Orice tranzacție care depășește aceste valori va trebui realizată prin mijloace electronice”, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Deputatul a amintit că, în această toamnă, a fost creat un grup de lucru pe lângă comisia pe care o conduce, pentru a optimiza procesul de transfer electronic în cazul imobilelor.
„Am înregistrat progrese importante în ceea ce privește simplificarea procedurii de prezentare a documentelor justificative necesare depunerii de numerar la instituțiile financiare. Totuși, mai avem nevoie de timp pentru a rezolva problema diferenței de curs valutar în cazurile în care părțile implicate în tranzacție dispun de euro și nu de lei. Vom prezenta soluțiile odată ce acestea vor fi finalizate”, a adăugat Marian.
Potrivit sursei citate, această lege a fost aprobată deoarece reducerea numerarului în economie înseamnă costuri mai mici, mai multă transparență și un risc redus de fraudă sau spălare de bani.
„Există un motiv pentru care, în țările UE și în alte state dezvoltate, transferurile de sume mari se efectuează fără numerar, prin transfer bancar sau alte mijloace electronice. Este mai simplu, mai ieftin și mai sigur. De altfel, UE a stabilit recent o limită de 10 000 de euro pentru tranzacțiile în numerar, similar cu cea din România. Ucraina, de asemenea, a introdus de mai mult timp o limită pentru tranzacțiile în numerar de 24 000 de lei”, a punctat Radu Marian.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul