10:29:04 27.09.2024
Stiri

Parlamentul a RESPINS inițiativa lui Dodon. Socialiștii AMENINȚĂ cu referendumul. Candu: „Nu ne-ați convins cu argumente și nici cu SOLUȚII”

Politică 10.03.2017 13:38 Vizualizări3288 Autor: Ziarul National
Parlamentul a RESPINS inițiativa lui Dodon. Socialiștii AMENINȚĂ cu referendumul. Candu: „Nu ne-ați convins cu argumente și nici cu SOLUȚII” captură privesc.eu


Doar 31 de deputați au votat astăzi pentru inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon, care a cerut abrogarea Legii care presupune trecerea pe umerii cetățenilor a miliardului furat din sistemul financiar-bancar. Acest lucru i-a nemulțumit pe deputații socialiști, care în semn de protest au părăsit sala Parlamentului.

„Avem un deputat condamnat (Vlad Filat n.r.), dar nu pentru furtul miliardului. Noi nici până acum nu știm despre autorii acestui furt, chiar dacă procurorul general vorbea despre 177 de cauze penale. Nimeni nu a fost tras la răspundere. Noi solicităm abrogarea acestei legi. Noi avem soluții cum să fie întorși banii și ca cetățenii să nu plătească din buzunarele lor acești bani furați, dar mai intâi e nevoie de abrogat această lege”, a declarat socialistul Vlad Batrâncea de la tribuna Parlamentului.

Batrâncea a mai menționat că PSRM va merge în popor pentru ca să fie abrogată această lege. „Vom iniția un referendum și oamenii vor decide dacă sunt dispuți să plătească”, a subliniat acesta.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat imediat după ce inițiativa lui Dodon a fost respinsă, că socialiștii nu au prezentat argumente convingătoare. „Nu ne-ați convins cu argumente și nici cu soluții nu ați venit”, a precizat spicherul.

Și comunistul Vladimir Voronin, care a votat pentru inițiativa lui Dodon, a fost nemulțumit de gestul socialiștilor de a părăsi sala. „Băi socialiștilor, voi sunteți la guvernare… Unde plecați”, a strigat Voronin de la microfon.

Proiectul a fost prezentat în Parlament de consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, iar deputații din majoritatea parlamentară, dar și comuniștii sau liberal-democrații l-au catalogat ca fiind „populist”.

Maxim Lebedinschi a spus că inițiativa prevede abrogarea acelei legi și revenirea „la varianta zero” în punerea miliardului furat pe umerii cetățenilor, apoi să fie creat un grup de lucru care să implementeze „o variantă alternativă” de recuperare a miliardului furat, care ar fi deja gata.

„Avem un președinte neconstituțional, avem o propunere care nu este bazată pe calcule, avem decizia luată în grabă de majoritatea parlamentară și pusă pe umerii cetățenilor... Nimeni nu mai caută miliardul și nici nu o să-l mai caute, că au apărut alte 22 de miliarde. Acest miliard a fost scos din BNM. Acum Guvernul trebuie să-l întoarcă băncii. Cum facem mai departe? Nu există mecanism pentru această propunere”, a declarat liderul comuniștilor Vladimir Voronin în cadrul ședinței Parlamentului.

Deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi i-a reproșat lui Lebedinschi că se înearcă „a lua proptelele” puse până acum în acest caz, „fără a oferi alte soluții”.

Iar fostul premier Iurie Leancă, care a acordat într-o ședință secretă de Guvern garanții în valoare de 9,5 miliarde de lei în noiembrie 2014, a declarat că „The Economist” a scris că acele decizii de Guvern au fost „cele mai bune”, fiindcă nu au avut de suferit direct cetățenii și firmele care aveau bani în cele trei bănci implicate în furtul miliardului.

Lebedinschi a afirmat, la rândul său, că deciziile de a împrumuta bani de la Banca Națională au fost luate prin asumare de răspundere de către Guvern, fără să i se ofere Parlamentului șansa de a se expune, și l-a întrebat pe Leancă de ce acele decizii nu au fost consultate și aprobate deschis, dar în ședințe secrete.

„Nu cred că preşedintele dvs. îşi doreşte sincer votarea acestui proiect. Dacă îşi dorea cu adevărat, bătea palma cu liderul PD, aşa cum s-au înţeles în cazul „MoldovaGaz”, în epopeea ambasadorilor etc. Mai ales că fracţiunea PD este acum cea mai numeroasă, a ajuns la 34 de deputaţi şi votau şi ei acest proiect de lege”, a declarat deputata liberal-democrată Maria Ciobanu.

Liberalul Ion Apostol a ținut să menționeze că „anume cei care au participat la aceste hoţii se dau apărători ai adevărului”.

Menționăm că anularea legii care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor a fost una dintre promisiunile electorale ale președintelui Igor Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md