01:59:12 24.11.2024
Stiri

Parlamentul a găsit ac de cojoc pentru judecătorii de tipul celui care l-a „condamnat” pe fostul director al SIS în cazul răpirii profesorilor turci: Imunitate funcțională și excluderea termenului inițial de numire a magistraților pentru cinci ani

Actualitate 16.09.2021 13:16 Vizualizări2875 Autor: Ziarul National
Parlamentul a găsit ac de cojoc pentru judecătorii de tipul celui care l-a „condamnat” pe fostul director al SIS în cazul răpirii profesorilor turci: Imunitate funcțională și excluderea termenului inițial de numire a magistraților pentru cinci ani


Judecătorii din R. Moldova nu vor mai fi numiți pentru un termen inițial de cinci ani și vor beneficia de imunitate funcțională, nu generală.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat astăzi, în prima lectură, un proiect de modificare a Constituției care conține aceste prevederi.

Potrivit
documentului, judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Parlamentul fiind exclus din acest proces.

Totodată, președintele Republicii Moldova va putea respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că acest lucru va permite evitarea unor situații de genul celei înregistrate în cazul „condamnării” fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, implicat în răpirea profesorilor turci, când pedeapsa blândă i-a fost aplicată de un judecător căruia îi expira acel termen de cinci ani peste o lună de la emiterea acelei decizii.



Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări, judecătorii nu vor mai depinde de cei care ar urma să decidă cariera lor profesională, fiindcă vor fi numiți din start până la atingerea plafonului de vârstă, a argumentat ministrul.

De asemenea, noile prevederi urmăresc uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele judecătorești din republică, indiferent de nivelul acestora, inclusiv ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, judecătorii CSJ vor fi numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM și nu de către Parlament.

CITIȚI și VIDEO // Judecătorul care a luat hotărârea controversată în privința ex-directorului SIS, promovat de Igor Dodon: „Lucrurile se aranjează: un judecător numit la timpul potrivit, un dosar SECRETIZAT și o contestația care nu este depusă la timp...”

Printre modificări se mai numără și excluderea obligativității pentru judecătorii CSJ de a avea vechime în funcția de judecător, astfel încât să poată veni la CSJ și alte persoane, astfel fiind exclus corporativismul.

În ceea ce privește CSM, membrii non-judecători vor putea deveni nu doar „profesori-titulari”, ci și alte persoane din societatea civilă neafiliate politic. Totodată, din CSM vor fi excluși cei trei membri de drept – ministrul Justiției, procurorul general și președintele CSJ.

CSM va fi constituit din 12 membri – șase membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și șase membri non-judecători aleși de Parlament.

Membrii non-judecători vor fi confirmați cu votul a 3/5 pentru un mandat de șase ani și cel mult două mandate.

Olesea Stamate, președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, a anunțat că acest proiect de lege a fost consultat inclusiv cu partenerii de dezvoltare și a fost elaborat pentru realizarea Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Legea ar urma să intre în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md