UPDATE // Parlamentul a DEMIS in corpore membrii CNPF: Șeful acestei instituții PUBLICE, salariu de peste 135 de mii de lei pe lună, plus o pensie de peste 36,5 mii de lei: Venituri de 11 MILIOANE de lei într-un singur an pentru familia sa
UPDATE 17.09 // Cei patru membri ai CNPF au fost revocați din funcție astăzi de către Parlament, la scurt timp după revenirea deputaților de la pauză.
Valeriu Chițan, Nina Dosca, Iurie Filip și Viorel Miron pot ataca această decizie a Legislativului în instanța de judecată.
Știrea inițială
Parlamentul a apreciat drept nesatisfăcătoare activitatea membrilor Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), după ce a audiat raportul anual al acestei instituții pentru anul 2020, și i-a recomandat președintelui Parlamentului înaintarea propunerilor de revocare in corpore a membrilor acestei structuri.
Este vorba despre Valeriu Chițan, președintele CA al CNPF, Nina Dosca și Iurie Filip – vicepreședinți, precum și membrul Viorel Miron.
Deputații au criticat activitatea conducerii CNPF, numită încă în aprilie 2017, dată fiind situația actuală de pe piața financiară nebancară din R. Moldova și lipsa unor acțiuni de liberalizare a pieței asigurărilor.
Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a acuzat conducerea CNPF de inacțiuni în ceea ce privește îmbunătățirea situației de pe piața financiară nebancară, în pofida semnalărilor partenerilor de dezvoltare, fapt ce a dus la degradarea acesteia, precum și de faptul că nu a efectuat un audit al pieței de asigurări.
Totodată, se atestă o supraîndatoare a cetățenilor, de regulă săraci și fără studii, pe fundalul unor practici abuzive ale organizațiilor de creditare nebancare.
Dumitru Alaiba a adăugat că piața asigurărilor este în prezent una fragilă, necompetitivă, dominată de corupție, fapt ce descurajează investițiile în domeniu.
„Se recomandă Președintelui Parlamentului înaintarea propunerilor de revocare în corpore a membrilor Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare”, se arată în hotărârea aprobată astăzi de Parlament.
Deputatul Lilian Carp a acuzat, la rândul său, faptul că unii din conducerea acestei instituții erau „la ceai” cu Veaceslav Platon, atunci când piața asigurărilor din R. Moldova „se prăbușea”.
Totodată, deputatul Radu Marian a făcut referire la „tranzacții dubioase” a două companii de asigurări, care au acordat împrumuturi unor firme off-shore, iar banii au ajuns ulterior la „unii oligarhi” și au fost folosiți ulterior pentru privatizarea unor obiective de stat, precum Aeroportul Internațional din Chișinău.
Valeriu Chițan a declarat că cele două tranzacții la care a făcut referire deputatul Marian au fost „conforme legislației în vigoare”, iar „presiunile” la care ar fi supusă conducerea CNPF și ceea ce s-a întâmplat azi în Parlament ar putea crea „un precedent periculos cu posibile efecte de ordin reputațional pentru republică”.
Împotriva demiterii conducerii CNPF s-a declarat comunistul Oleg Reidman, care a afirmat că în raportul Comisiei pentru economie, buget și finanțe nu ar fi indicate referințe exacte la încălcările comise de membrii acestei structuri.
De asemenea, deputații i-au reproșat lui Chițan faptul că acesta primește un salariu lunar de 7 000 de euro.
„O treime din această sumă sunt premiile”, a afirmat Valeriu Chițan în plenul Parlamentului.
Menționăm că, potrivit declarației de avere a lui Valeriu Chițan pentru anul 2020, acesta a ridicat lunar câte peste 135 de mii de lei, adică peste 1,6 milioane de lei în aul trecut.
De asemenea, Chițan a ridicat lunar o pensie de peste 36,5 mii de lei, dar și 10 260 de lei în calitate de tichete de masă.
În total, familia Chițan a avut venituri de 11 084 222 de lei în anul 2020, grosul banilor reprezentând venitul din vânzarea unui imobil cu circa nouă milioane de lei.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md