Parchetul European ar putea deschide, în viitorul apropiat, un birou în R. Moldova! Laura Codruța Kövesi, la Chișinău: „Putem să vă ajutăm, dar este important să veniți către noi cu dosare”
Parchetul European examinează posibilitatea deschiderii unui birou în R. Moldova, a anunțat procurorul-șef al acestei instituții, Laura Codruța Kövesi, în cadrul celei de-a cincea ședințe a Platformei Anticorupție, desfășurate luni la Chișinău.
„Sunt convinsă că, printr-o colaborare strânsă și un angajament comun, autoritățile din Republica Moldova vor putea contribui la un viitor european. Reafirm angajamentul Parchetului European de a fi un partener activ și de încredere în efortul comun de combatere a corupției, atât la nivel național, cât și european. Putem să vă ajutăm, dar este important să veniți către noi cu dosare”, a declarat Laura Codruța Kövesi.
Procurorul-șef al Parchetului European s-a arătat sigur de faptul că aderarea la UE reprezintă o „oportunitate majoră” pentru Republica Moldova.
Prezent la Platforma Anticorupție, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat importanța reformelor în justiție ca parte esențială a procesului de aderare la Uniunea Europeană.
„Guvernul este ferm angajat în promovarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției atât la nivel național, cât și printr-o strânsă colaborare cu partenerii europeni. Trebuie să acționăm cu determinare și să arătăm că nimeni nu este mai presus de lege”, a punctat Dorin Recean.
CITIȚI și Parchetul European va ajuta procurorii din R. Moldova să monitorizeze cheltuirea fondurilor de preaderare la UE. Laura Codruța Kovesi: „Ceea ce este important pentru colegii mei din R. Moldova este să fie curajoși, consecvenţi și consistenţi”
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a arătat, la rândul său, că responsabilitatea autorităților este de a construi mecanisme eficiente pentru combaterea corupției și de a proteja integritatea sistemului de justiție.
„Lupta împotriva corupției nu se poate limita doar la măsuri reactive, prevenirea este la fel de importantă, iar educarea generațiilor viitoare este esențială pentru a construi o cultură a integrității. Sunt convinsă că, în urma celor discutate astăzi, vom consolida colaborarea dintre instituțiile Republicii Moldova și Parchetul European. Drumul nostru spre integrarea în UE este clar, iar politicile UE privind combaterea corupției sunt și mai ambițioase”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.
Menționăm că, în cadrul Platformei Anticorupție, procurorul-șef al Parchetului European a împărtășit experiențe din activitatea sa la șefia EPPO, subliniind eficiența instrumentelor investigative utilizate și specificul dosarelor gestionate, iar participanții au enumerat provocările în investigarea cazurilor de corupție din R. Moldova.
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"
Cea mai bună soluție pentru CRIZA ENERGETICĂ. Panourile solare pentru balcoane, tot mai populare. Cu cât reduc factura la energie