PARADOX la Chișinău: Maia Sandu se va reculege pe 23 august, comemorând victimele stalinismului și nazismului, iar Dodon va cânta și dansa pe 24 august pentru că a fost „eliberat” de Stalin
Zilele de 23 și 24 august 2019 vor avea semnificații total diferite pentru actuala guvernare de la Chișinău.
În timp ce premierul Maia Sandu solicită un minut de reculegere pentru victimele stalinismului și nazismului în seara zilei de 23 august, în conformitate cu o decizie a Parlamentului European, președintele Igor Dodon va sărbători „grandios”, cu cântece și dansuri „75 de ani” de la „eliberarea” adusă de Stalin în Moldova, pe 24 august.
„În conconanță cu o decizie a Parlamentului European, pusă în aplicare încă din 2009, Guvernul declară, începând cu acest an, ziua de 23 august - Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare, autoritare. Această zi mai este numită Ziua Europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului. Invităm toată lumea, inclusiv televiziunile, să ni se alăture în ținerea unui minut de reculegere în prime-time, la ora 20.00, pe 23 august”, a declarat premierul Maia Sandu la ședința de astăzi a Guvernului.
În pofida intenției Guvernului, președintele Igor Dodon anunță alte planuri pentru perioada 23 - 25 august curent, pregătindu-se să sărbătorească „aniversarea a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”, inclusiv printr-un „concert grandios” în centrul Chișinăului, pe 24 august.
CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE
„Cele mai multe evenimente vor avea loc în ziua de 24 august, atunci când se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău. În această zi va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, ulterior se va desfășura o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”. De asemenea, va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei, restaurat la inițiativa președintelui țării. Evenimentele din ziua respectivă vor finaliza prin prezentarea în premieră a filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida președintelui și un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimente de comemorare a ostașilor căzuți în luptele de eliberare a Moldovei vor avea loc în aceste zile în mai multe orașe din țară, inclusiv cu participarea mea în orașele Comrat, Hâncești, Ștefan Vodă”, a scris ieri Igor Dodon pe Facebook.
Menționăm că istoricii cu renume din R. Moldova vorbesc despre ziua de 24 august 1944 ca despre ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice. În cei aproape 50 de ani de ocupație sovietică ce au urmat, pe care Dodon o numește „eliberare”, numărul basarabenilor deportați și al celor uciși s-a ridicat la peste 1,5 milioane de persoane.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”