Cea mai bună soluție pentru CRIZA ENERGETICĂ. Panourile solare pentru balcoane, tot mai populare. Cu cât reduc factura la energie
Panourile solare pentru balcon pot reduce cu 30% factura de energie pentru o locuință obișnuită, fiind o soluție cu avantaje evidente în orașe, unde suprafața verticală disponibilă este mai mare decât cea a acoperișurilor.
Sunt atât de populare în Germania încât a apărut aici termenul Balkonkraftwerk (centrala electrică de balcon). Au fost deja instalate în această țară panouri solare pe aproximativ 1,5 milioane de balcoane, scrie The Guardian.
Producătorii afirmă că instalarea a două panouri de 300 W poate reduce factura de electricitate a unei gospodării tipice cu până la 30%. Cu o investiție inițială de 400-800 de euro și fără costuri de instalare, panourile se pot amortiza în termen de șase ani, conform sursei citate.
Tehnologia stârnește interes și în Spania, unde două treimi din populație locuiește în apartamente. În timp ce instalarea panourilor pe acoperiș necesită acordul majorității locatarilor, în cazul panourilor solare pentru balcon nu este nevoie de acest lucru, cu excepția situației în care fațada este de interes istoric sau există anumite interdicții din partea asociațiilor de locatari sau a autorităților locale.
În plus, atâta timp cât instalația nu depășește 800 W, nu este necesară o certificare, care poate costa între 100 și 400 de euro, în funcție de zonă.
,,Frumusețea panourilor solare pentru balcon constă în faptul că sunt flexibile, ieftine și se conectează direct la rețeaua domestică printr-un convertor, așa că nu trebuie să plătești pentru instalare”, spune Santiago Vernetta, CEO al Tornasol Energy, unul dintre principalii furnizori din Spania.
În plus, panourile pentru balcon beneficiază în Spania mai mult decât cele de pe acoperișuri de soarele din timpul iernii.
Pe măsură ce prețul panourilor solare continuă să scadă, Vernetta subliniază că, adesea, costul forței de muncă pentru instalare este mai mare decât cel al materialelor. Precum în cazul tuturor sistemelor de energie solară, panourile de balcon funcționează doar pe timpul zilei, iar un sistem de stocare a energiei în baterii înseamnă costuri suplimentare de cel puțin 1.000 de euro.
În timp ce unele orașe și regiuni au oferit mici stimulente financiare, avântul cunoscut în Germania de această tehnologie a avut loc pe fondul creșterii costurilor pentru energie după invazia Rusiei în Ucraina.
Germania rămâne oricum de departe liderul european în ceea ce privește instalarea de panouri solare. Țara vrea să obțină 80% din electricitate din surse regenerabile până în 2030. Spre comparație, obiectivul Uniunii Europene este de 42%.
Panourile solare pentru balcoane câștigă popularitate și în Franța, iar Belgia, care a interzis dispozitivele solare de tip plug-in din cauza temerilor legate de sistemele neînregistrate care ar putea alimenta rețeaua, va ridica interdicția.
„Dacă 1,5 milioane de germani au cumpărat kituri de panouri solare pentru balcoane, trebuie să fie ceva bun la mijloc”, concluzionează Vernetta.
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"
Cea mai bună soluție pentru CRIZA ENERGETICĂ. Panourile solare pentru balcoane, tot mai populare. Cu cât reduc factura la energie