Curtea de Apel Chișinău ar putea emite, până la finele lunii octombrie, o sentință de CONDAMNARE în privința liderului Partidului „ȘOR”. Șefa Procuraturii Anticorupție nu e convinsă că Israelul îl va extrăda pe Ilan Șor
Curtea de Apel Chișinău urmează să emită, în săptămânile următoare, o hotărâre în dosarul în care Ilan Șor este acuzat că ar fi prejudiciat Banca de Economii a Moldovei cu peste cinci miliarde de lei. Astfel, dacă va fi emisă sentința de condamnare, atunci autoritățile vor cere extrădarea lui Șor din Israel și se va pune sechestru pe toate averile acestuia, a declarat aseară șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv.
„Din discuțiile mele cu procurorul anticorupție, suntem în faza finală pe acest caz. Pe 7 octombrie a avut loc o ședință unde ambele părți, procurorii și avocații, au depus toate demersurile și cererile pe care le aveau. Deci, martorii deja au fost audiați. Ulterior a mai fost o ședință pe 19 octombrie și din cele 16 cereri depuse de apărare 14 au fost respinse. Deci, ar mai fi încă două ședințe - pe 26 octombrie și 28 octombrie, în carul cărora judecătorii o să examineze cererile rămase. Înțeleg că examinarea acestui dosar a durat mulți ani, s-a plimbat și la sud (Cahul), și la noi, dar acum parcă lucrurile se mișcă și speram să ajungem la o decizie a Curții de Apel”, a precizat Dragalin.
Totodată, procurorul-șef anticorupție a subliniat că, imediat după verdictul Curții de Apel, urmează să fie realizate mai multe acțiuni, inclusiv extrădarea lui Ilan Șor, dar și sechestrarea averilor sale: „Cred că asta va fi sentința finală… Astfel, noi o să solicităm confiscarea bunurilor și, în al doilea rând, extrădarea domnului Șor”.
Veronica Dragalin nu exclude că Israel ar putea să refuze extrădarea lui Ilan Șor: „Dacă asta va fi decizia Israelului, atunci nu știu dacă o să putem schimba ceva. Totuși, ne vom ocupa de confiscarea banilor. Dacă noi vom reuși să confiscăm sume mari de bani, atunci cetățenii noștri o să simtă asta… mai mult decât faptul că Ilan Șor a ajuns la închisoare”.
Amintim că, în iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare într-un penitenciar cu regim semiînchis. Acesta a fost găsit vinovat de „cauzarea de daune materiale în proporţii mari proprietarului prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire” în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Procurorii spuneau că Șor ar fi prejudiciat Banca de Economii cu cinci miliarde de lei. Șor a pledat nevinovat și a atacat decizia în instanța superioară.
Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară
EXEMPLU // Acces gratuit pentru public la Muzeul Național de Artă al României, de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus