Pamântul îi înghite casa. Coșmarul prin care trece un gospodar de la nordul R. Moldova
Familia Gupceac din satul Balasinești, raionul Briceni, riscă să ajungă pe drumuri, după ce casa în care au locuit până acum stă să se ruineze din cauza alunecărilor de teren, transmite postul local de televiziune canalregional.md.
Potrivit sursei, în urma alunecărilor de teren, pe pereții casei și pe podele s-au format fisuri. Gospodarul casei și cei doi fii ai săi s-au adăpostit acum la fiica mai mare.
„Unde să mă duc, numai Domnul știe. Eu sunt în vârstă, am îmbogățit colhozul muncind, dar eu rămân pe drumuri. Sănătatea nu-mi permite să construiesc altă casă”, a spus Anatol Gupceac.
Deși s-a adresat Consiliului raional și Guvernului cu scopul de a i se procura o altă locuință, cererea a rămas fără răspuns. Cu câțiva ani în urmă, autoritățile raionale i-au propus un ajutor de circa zece mii de euro, însă acesta a refuzat, motivând că banii nu sunt suficienți pentru a procura o locuință.
„Eu rog măcar 25 de mii de euro, ca s-o pot procura. Deja, dacă o fi necesară o reparație, o voi face din sursele proprii”, spune bărbatul.
În august anul trecut, acesta a primit o altă scrisoare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) prin care a fost informat de faptul că Ministerul Finanțelor va aloca bani doar în baza unei decizii a Comisiei Situațiilor Excepționale din R. Moldova. Deocamdată, o astfel de decizie nu este și nu se știe când vor fi alocați banii necesari.
În urma ploilor din anul 2008, zece gospodării din acest sat au avut de suferit în urma alunecărilor de teren, pentru patru familii păgubașe autoritățile au reușit să le procure o casă.
Potrivit datelor MDRC, în R. Moldova sunt peste 15 mii de zone de alunecări de teren cu suprafaţa totală de 790 de kilometri pătrați. În 48 de localități este afectat 86 la sută din teritoriu și este necesară strămutarea localității, în 405 sate suprafețele de rezervă sunt afectate în proporție de 33 la sută, iar în 531 de localități suprafețele pentru construcții sunt suficiente în proporție de doar 17%.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"